Tomu trápení se říká křečové žíly, ale správně se nemoc nazývá chronická žilní nedostatečnost. Nebo je známa podle názvu varix

11. leden 2021

MUDr. Tomáš Hauer, angiolog, vedoucí lékař Cévního centra České Budějovice, je Dopoledním hostem a na téma křečové žíly se jej ptá Kateřina Hálová.

„Abychom pochopili, co je to varix, je třeba pochopit, co vlastně ty žíly, které se potom těmi křečovými stávají, mají za úkol. Žíly jsou druhem potrubí, které vede krev zpět k srdci. To znamená, že na dolních končetinách vedou krev směrem nahoru. To potrubí zajišťuje, kromě odtoku krve z nohou také to, aby ta krev nikdy netekla zpět dolů,“ vysvětluje v úvodu pořadu angiolog Tomáš Hauer. Tento směr je podle jeho slov zajištěn systémem chlopní. Podstatou křečových žil je, že žíly se rozšiřují. To znamená, že nejsou tak tenké, jak by měly být. Tím, jak se rozšiřují vlivem chronického nebolestivého zánětu, dochází k tomu, že chlopně v žilách netěsní.

„Ten zpětný tok krve žíly dále rozšiřuje, roztahuje a chlopně těsní čím dál tím méně. Je to takový začarovaný kruh,“ dodává Tomáš Hauer.

Chronická v názvu nemoci znamená, že je i na celý život a chronickou žilní nedostatečností trpí desítky procent populace lidí.

„Jenom malé procento těch, kteří chronickou žilní nedostatečností trpí, mají ty nejzávažnější formy,“ připomíná Tomáš Hauer.

Jak se s nemocí vyrovnat, jak jích předcházet, to si poslechněte online, nebo si rozhovor angiologa Tomáše Hauera s Kateřinou Hálovou stáhněte k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.