Prvomájový víkend v Karlovarském kraji: Zahájení lázeňské sezony, Stříbrná stopa a Odemykání Ohře

2. květen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů, které nesmíte propásnout!

TiPátek 3. května

V Karlových Varech začínají oslavy zahájení lázeňské sezony. Dnešní program nabídne například akce na Třídě T.G.Masaryka a ve Smetanových sadech. Od 10:00 začne řemeslný jarmark, po 14. hodině zahrají kapely Grossroad Bros, Etc. Večer uzavře od 18:15 koncert kapely Žlutý pes.Volný čas

Divadelní detektivní komedii Zabiják Joe uvádí od 19:30 karlovarské Divadlo Husovka. V režii Anny Ratajské a Viktora Braunreitera uvidí diváci příběh o zoufalém pokusu, jak se zbavit dluhů.

Čtěte také

Na koncertu Západočeského symfonického koncertu v mariánskolázeňském Společenském domě Casino zazní opera Carmen George Bizeta. Začátek je v 19:30.

Člen Klubu přátel fotografie Karlovy Vary František Panocha se už potřetí představuje v pobočce karlovarské městské knihovny v Čankovské ulici. I tentokrát zaujme svými fotografiemi z toulek přírodou.

Chebská Galerie 4 zve na výstavu z cyklu Jubilanti. Návštěvníci uvidí retrospektivní výstavu fotografa, kurátora a ředitele Galerie 4, Zbyňka Illka. Autor na svou výstavu nazvanou 7 x 10 přizval deset dalších fotografek, mezi nimi například Terezu z Davle, Štěpánku Jáchymovou nebo Katarinu Brunclíkovou.

Lázeňské centrum Františkových Lázní si mohou zájemci projít s průvodcem. Zjistí, jak se město měnilo v průběhu staletí. Sraz je v 15:00 před hotelem Pawlik-Aquaforum.

Novou knihu spisovatele Jana Mašaty, nazvanou Suopan: stezka stromů, pokřtí od 18:00 v atriu Městské knihovny Loket. Akci hudebně doprovodí Levoruký Eda, Michal Koberstein a Marek Dusil.

Sobota 4. května

Druhá etapa oblíbeného turistického seriálu Stříbrná stopa tentokrát účastníky zavede do Bublavy na Sokolovsku a jejího okolí. Připravená je trasa o délce 13 kilometrů. Startuje se kdykoliv mezi 9. a 11. hodinou z adresy Bublava 173, U Pražáka.

Muzejní úzkorozchodná dráha Kateřina u Františkových Lázní láká na víkendové jízdy. Minivláček bude vyjíždět dnes a zítra od 10:00 do 16:45. Výlet si je možné zpestřit prohlídkou výstavy o drážkách na Skalensku.  

V Karlových Varech pokračuje slavnostní zahájení lázeňské sezony. V Císařských Lázních si zájemci mohou od 10:00 do 18:00 prohlédnout novou expozici Tři světy. Seznámí se s dějinami lázeňství, ale také s významnými návštěvníky lázní a s léčivými a minerálními prvky. Na Mlýnské kolonádě uslyší příchozí od 12:30 kapelu saxofonisty Milana Krajíce MK Collective a po ní Dixie a Kalandr & Revival Band.

Chybět nebude ani průvod Karla IV. k zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech. Začne v 15:00 v Sadech Karla IV., dále bude pokračovat směrem na Starou louku, Mlýnské nábřeží, hotel Thermal a Smetanovy sady.

Odemykání Ohře začíná ve 14:00 vyplutím na lodích z tábořiště Dronte v Kynšperku nad Ohří. Cíl je opět v Kynšperku nad Ohří, kde od 14:00 začíná folkově trampské setkání. Ohři pak odemkne po soumraku víla.

V Mariánských Lázních připravili zahradnickou prohlídku. Provede návštěvníky městskými parky a sady. Začíná v 15:30 u Turistického informačního centra v domě Chopin.

Na zahájení sezóny na zámku Valeč začíná oficiální sezona. V 16:00 bude vernisáž výstavy Paměti národa Karlovarského kraje s panelem připomínajícím významného valečského pamětníka Josefa Škrábka. Začne také výstava fotografií Emy Šantorové, fotoobrazů Jana T. Maštíka a obrazů Zuzany Zachové. Hudební doprovod na harmoniku zajistí Dalibor Zíta.

V karlovarském parku Anny Politkovské začne v 19:00 hraná prohlídka města v podání Pouličního divadla Viktora Braunreitera. Téma zní: kouzelný West End.

V ašském muzeu zaujme výstava Sedmdesátky. Na fotografiích a dalších dokumentech přibližuje, jak se ve městě žilo v době normalizace.

Neděle 5. května

V chebském kulturním centru Svoboda začíná od 10:00 Koncert pro maminky. Jde o společný projekt žáků hudebního, tanečního a literárně dramatického oddělení ZUŠ Cheb.

Karlovy Vary slaví zahájení lázeňské sezony. Program je připraven i na neděli. Například na Třídě T.G. Masaryka a ve Smetanových sadech bude od 10 do 18:00 otevřen řemeslný jarmark, připraveny jsou také dětské dílny. Od 15:00 zahraje kapela poetika a po ní od 17:15 zazpívá Lenny.

Čtěte také

V karlovarském Areálu sv. Linhart začnou v 15:00 Sinatrovské slavnosti. Jak napovídá název, budou znít v podání různých kapel skladby, které proslavil Frank Sinatra.

Mariánskolázeňské Městské divadlo nabídne dětem a jejich rodičům představení Maxipes Fík. Příběh o holčičce Áje a jejím přerostlém mluvícím psovi začne od 15:00.

Stříbrné tolary, ale také třeba dobovou balneologickou ordinaci a monumentální sklepení, to vše si mohou prohlédnout návštěvníci jáchymovského muzea Královská mincovna.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio