Testy družicové služby nouzového varování. Má do 60 sekund upozornit na hrozící přírodní katastrofy

27. leden 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Japonský modul SLIM přistál na Měsíci zhruba 55 metrů od vytyčeného cíle, což představuje bezprecedentní stupeň přesnosti. Lander SLIM přistál v kráteru Shioli, který má šířku 300 metrů a leží v měsíčním moři Mare Nectaris na přivrácené straně Měsíce. Dosednutí však bezchybné nebylo. Po dosednutí na povrch Měsíce modul brzy vyčerpal svou energii. Solární panely nebyly schopny vyrobit potřebnou elektřinu pravděpodobně kvůli tomu, že jsou nastaveny ve špatném úhlu, ale změna směru slunečního svitu by ještě mohla modul znovu nastartovat.

Mezinárodnímu vědeckému týmu BioRescue, který se před vyhynutím snaží zachránit nosorožce bílého severního, se poprvé podařilo úspěšně vložit embryo do těla nosorožčí samice. Metodu, která vychází z lidské asistované reprodukce, odborníci vyzkoušeli s embryem nosorožce bílého jižního. Březí samice ale později uhynula na infekci související se záplavami, uvedli vědci na tiskové konferenci v Berlíně. Na světě žijí již jen dvě samice nosorožce bílého severního, a to Fatu a Nájin narozené ve Dvoře Králové.

Čtěte také

V areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity začala výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO (Life Environment Research Center Ostrava). Nové prostory budou zázemím pro devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorální zdraví. Celý projekt vyjde na 1,8 miliardy korun. Samotná budova za 700 milionů bude hotová v roce 2026. ve Ve stejném roce má pak projekt začít i fungovat v plném rozsahu.

Evropská komise ve spolupráci s Agenturou Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) vyvíjí a testuje novou družicovou službu nouzového varování (EWSS). Mělo by fungovat přes družicový systém Galileo a umět do 60 sekund upozornit obyvatele na hrozící přírodní katastrofy či katastrofy způsobené člověkem. Služba by měla být zprovozněna v roce 2025. Připravovaná služba družicového systému Galileo bude vysílat výstražné zprávy do chytrých telefonů nebo kompatibilních navigačních zařízení obyvatel ohrožených různými typy katastrof.

Čtěte také

Čeští odborníci zkouší využít odpadní bylinnou biomasu, která vzniká při výrobě esenciálních olejů, pro výrobu hydrolátů pro biokosmetiku. Jejich cílem je zefektivnit výrobní proces a zlepšit jeho ekonomickou stránku prostřednictvím tvorby dalšího produktu. Výsledky výzkumu očekávají do roku 2025. Hlavním řešitelem projektu je Ústav chemických procesů Akademie věd a vědci při výzkumu využívají genofondovou sbírku tradičních i méně známých léčivých rostlin, kterou provozuje Botanický ústav AV.

Srbským archeologům se navzdory třeskutým mrazům a silnému větru podařilo odkrýt římský vítězný oblouk ze třetího století našeho letopočtu. Jde o jednu z mála památek tohoto druhu na Balkáně. Pozůstatky oblouku byly objeveny v prosinci na místě zaniklého římského města Viminacium nedaleko dnešního města Kostolac, asi 70 kilometrů východně od Bělehradu.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související