Čeští vědci vyvinuli fluorescenční teleskop, který bude v Argentině hledat tajuplné kosmické částice

9. prosinec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta Aleše Svobodu. V současnosti nejsou na krátkodobou misi peníze. Její cena by činila 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Evropská vesmírná  agentura ESA vybrala loni v listopadu českého stíhacího pilota Svobodu do svého záložního týmu astronautů, který má 11 členů. V hlavním týmu je pět astronautů. ESA vybírala ze zhruba 22.600 uchazečů, z nichž 200 se přihlásilo z České republiky. V případě přijetí nabídky mohl být Svoboda druhým Čechem ve vesmíru. Prvním byl před 45 lety také vojenský pilot Vladimír Remek, který vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarovem posádku kosmické lodi Sojuz 28.

Čtěte také

Čeští vědci vyvinuli první tuzemský fluorescenční teleskop, který zvládne odolat i extrémním podmínkám pouště! Nyní zamíří na testy do středočeského Ondřejova, poté poputuje do argentinské pouště hledat tajuplné kosmické částice, tedy takové, které neprojdou naší atmosférou a místo toho začnou generovat sekundární záření. Speciální teleskop vyvinuli vědci z Univerzity Palackého v Olomouci a Fyzikálního ústavu Akademie věd (AV) ČR.

Mimořádný objev se podařil archeologům z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v lokalitě Lány u Břeclavi, která se již proslavila nálezem zvířecího žebra s vyrytým nápisem ve starobylých germánských runách. Jedná se o bronzové kování opasku z 8. století n. l. s vyobrazením hada požírajícího tvora podobného žábě. Boj s drakem nebo hadem je jedním ze základních motivů kosmogonického mýtu o stvoření světa. Interakci žáby a hada lze spojovat i s kultem plodnosti. Artefakty s identickým vyobrazením byly identifikovány na různých místech střední Evropy, vzdálených od sebe stovky kilometrů. Dokládají existenci dosud neznámého pohanského kultu, který na počátku středověku propojoval populace různého původu.

Čtěte také

Zefektivnit proces diagnostiky onemocnění má za cíl vědecký tým z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Odborníci a odbornice vyvíjejí malé přenosné zařízení, které by dokázalo ve velmi krátkém čase detekovat vybranou sadu patogenů – například virů nebo bakterií. Díky rychlému zacílení zdroje onemocnění by tak lékaři mohli dříve zahájit léčbu. Rozměry zařízení navíc umožňují provést testování kdekoli v místě potřeby.

Litomyšl daruje část pozůstalosti astronoma a místního rodáka Zdeňka Kopala státu. Osobní fond bude i nadále uložen v archivních depozitářích v litomyšlském archivu. Státní oblastní archiv v Hradci Králové získá mimo jiné diplom s podpisy astronautů výpravy Apollo 16 a vlajku USA, kterou výprava Apollo 16 nesla na Měsíc. Následně ji posádka společně s diplomem věnovala Kopalovi jako poděkování za přípravu map Měsíce. Součástí pozůstalosti jsou také osobní dokumenty, rukopisy, tisky vědeckých prací nebo fotografie týkající se průzkumu Měsíce.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.