Teplárna Písek zvýšila výnosy

6. listopad 2002

Výnosy a. s. Teplárna Písek za devět měsíců letošního roku dosáhly 106,5 milionu korun, což znamená meziroční nárůst o 2,7 milionu korun. Předseda představenstva a ředitel společnosti František Sýkora ČTK řekl, že náklady činily 115,3 milionu korun a ztráta byla 8,8 milionu korun. Ta je však způsobena tím, že teplárna fakturuje teplou užitkovou vodu pololetně, což výsledky zkresluje. Jinak je dlouhodobě zisková.

Například za první pololetí letošního roku vytvořila zisk 14,7 milionu korun. Ztráta za devět měsíců je letos o 1,6 milionu vyšší než loni. "Vliv na to mělo hlavně snížení užitečné dodávky tepla, která je letos o sedm procent nižší. Stejně klesl rovněž prodej elektrické energie," vysvětlil Sýkora. Problémy měla společnost také po povodních, protože voda zaplavila potrubí a bylo nutné udělat nové izolace. To však podle Sýkory neznamená, že by odložila některé z letošních investic, jejichž objem má dosáhnout 22 miliónů korun. Velká část z nich bude směřovat do pronajatého majetku (výměníkové stanice, rozvody tepla). "S investicemi počítáme, ale přednost měly nyní nezbytné opravy po záplavách," uvedl Sýkora.

Základní jmění a.s. Teplárna Písek, která má více než 160 odběratelů a vytápí přes 6600 bytů, je téměř 191 milionu korun. Společnost vznikla k 1. lednu 1994 vyčleněním z a.s. Jihočeská energetika a jejím majoritním vlastníkem je město Písek.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio