Temelín šetří palivo

2. prosinec 2002

První blok Jaderné elektrárny Temelín byl v noci ze soboty na neděli plánovaně odstaven. Reaktor bloku bude mimo provoz asi měsíc, v lednu by měl být opět na měsíc nastartován. Elektrárna se tak snaží ušetřit palivo, řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

První blok od začátku letošního roku vyrobil přes 5,4 milionu MWh elektřiny. Výkon reaktoru se poslední tři týdny pohyboval kolem 82 procent. Během prosincové odstávky provedou technici elektrárny plánované revize bloku, aby mohli v lednu opět spustit plný provoz. V únoru pak začne více než dvouměsíční odstávka spojená s výměnou čtvrtiny paliva v reaktoru.

Ve druhém bloku vyhodnotila dodavatelská firma ve čtvrtek výsledky všech měření turbosoustrojí a rozhodla se, že provede rozšířenou kontrolu jednoho ze tří nízkotlakých dílů turbíny. Naplánovaná kontrolní měření by měla být dokončena během následujících dvou dnů. Druhý blok má potíže v nejaderné části, kde bylo nutné již dvakrát vyměnit rotor generátoru. Od konce srpna byl reaktor odstaven a povolení k pokračování energetického spouštění dostala elektrárna od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost 5. listopadu. Technici však nebyli spokojeni s vyvážením turbogenerátoru, takže jeho část museli znovu demontovat.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio