Temelín letos vyrobí dvojnásobek elektřiny

20. listopad 2003

Jaderná elektrárna Temelín letos vyrobila už více než deset terrawatthodin (TWh) elektřiny.

Celkem by elektrárna měla do konce roku do rozvodné sítě dodat 11,66 TWh elektřiny, což by proti loňskému roku znamenalo více než dvojnásobek. Loni Temelín vyrobil 5,4 TWh elektřiny. ČTK to řekl tiskový mluvčí temelínské elektrárny Václav Brom.

"První blok vyrobil k dnešnímu dni 4,68 TWh a druhý 5,43 TWh elektřiny. Nejvíce elektřiny v letošním roce elektrárna vyrobila v červenci, a to 1,43 TWh," uvedl v úterý Brom. Od prosince roku 2000, kdy byla na prvním bloku vyrobena první temelínská elektřina, už jihočeská elektrárna vyrobila 16,71 TWh elektřiny. Letošní plán výroby úseku jaderné energetiky a.s. ČEZ, který tvoří jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, představuje 25 TWh. Z nich připadne zhruba 13,5 TWh na Dukovany.

Ministerstvo průmyslu a obchodu uvažuje o výstavbě dalších výrobních bloků v Temelíně. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny by se nový reaktor mohl v Temelíně začít stavět ještě před rokem 2010. Další bloky v jihočeské elektrárně ostře odmítají čeští i rakouští odpůrci jaderné energie.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio