Temelín je stále ve zkušebním provozu

23. únor 2004

Oba bloky Jaderné elektrárny Temelín jsou zatím stále v etapě takzvaného aktivního vyzkoušení, po které bude následovat provoz.

Žádost o jeho povolení bude posuzovat Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Přestože především ekologičtí aktivisté používají termín komerční provoz, česká legislativa ho nezná, řekla ČTK předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

"V legislativě není ekvivalent komerčního provozu. Podle atomového zákona jde o provoz, do kterého blok přechází po ukončení aktivního vyzkoušení," vysvětlila Drábová. Stavební zákon hovoří o kolaudaci. "Kolaudační řízení bude zřejmě v závěru příštího roku," uvedl Václav Brom z tiskového odboru temelínské elektrárny. Předpokladem kolaudace elektrárny je mimo jiné povolení SÚJB k provozu. Druhý blok Temelína by měl z etapy aktivního vyzkoušení do provozu přejít po první výměně paliva, která začala 7. února. Trvat bude zhruba dva měsíce. "Pokud provoz nepovolíme, třeba kvůli nedostatkům v dokumentaci, bude pokračovat zkušební provoz," poznamenala Drábová. Druhý blok Temelína zřejmě přejde do provozu dříve než první blok. V jeho případě by se tak mělo stát až po druhé výměně paliva, která je plánována na duben. Důvodem je to, že mezi začátkem zkušebního provozu a první odstávkou na výměnu paliva uplynulo jen málo času.

Temelín loni vyrobily 12,12 TWh elektrické energie, což je o zhruba 6,7 TWh více než v roce 2002. Letos má elektrárna v plánu vyprodukovat téměř 13,3 TWh elektřiny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio