Táborská nemocnice investuje do kuchyně 50 milionů

22. září 2004

Táborská nemocnice dováží stravu pro svých 1200 pacientů a zaměstnanců od náhradního dodavatele z nedalekého Sezimova Ústí. Důvodem je rekonstrukce nemocniční kuchyně, jejíž stav neodpovídal hygienickým normám.

Práce potrvají do 13. ledna 2005 a vyžádají si asi 50 milionů korun, řekl ČTK ředitel nemocnice Zdeněk Jirků.

"Pacienti žádnou změnu nezaznamenají. Stravu dovážíme teplou v termoboxech a její distribuce uvnitř nemocnice probíhá podle zaběhnutého původního systému," uvedl ředitel. Investice je podle něj kryta částečně ze státního rozpočtu a částečně z rozpočtu Jihočeského kraje, který je zřizovatelem nemocnice. Podle zástupce jihočeského hejtmana Vladimíra Pavelky (KDU- ČSL) byla rekonstrukce nutná, protože stav nemocniční kuchyně neodpovídal současným hygienickým normám, které začaly platit v souvislosti se vstupem Česka do Evropské unie. "Rekonstrukce provoz nemocnice nijak nenaruší ani neomezí, naopak do budoucna přispěje k zaručené kvalitě zdravotní péče," míní Pavelka. "V prvé řadě budou (po rekonstrukci) odpovídat všem hygienickým předpisům sklady kuchyně, kde bude sledovaný teplotní režim a celkové klima podle mezinárodní hygienické normy HCCP. Zde vidím největší zlepšení," doplnil Jirků. Přibudou podle něj také nové šatny s hygienickým filtrem a zcela se změní uspořádání celého výrobního procesu v kuchyni. Jirků připustil, že několikaměsíční dovážení stravy se může odrazit ve vyšších provozních nákladech. Subdodavatel však podle něj podmínkami dodávek vyšel nemocnici vstříc, takže by možné zvýšení nákladů nemělo být dramatické.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio