Světlo přátelství z Betléma

22. prosinec 2010

Betlémské světlo si už po dvaadvacáté odnesli obyvatelé Jihočeského kraje do svých domovů. Slavnostní předání „Světla přátelství“ občanům připravil Český rozhlas České Budějovice na úterý 21. prosince v katedrále sv. Mikuláše za přítomnosti českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura.

Vystoupil Pěvecký sbor jihočeských učitelek při Biskupském gymnáziu pod vedením sbormistra Theodora Pártla. Slavností provázel diváky i posluchače redaktor Filip Černý. Český rozhlas České Budějovice vysílal z události v přímém přenosu.

Plamen do jižních Čech přivezli zástupci Českého rozhlasu České Budějovice spolu s Bohumilem Assmanem z Kladenského Rovného, který zachránil malého chlapce před utonutím při koupání v rybníku poblíž svého bydliště. Matka chlapce vůbec nevěděla, že její syn se topí. Bohumil rychle zareagoval a chlapce z vody vytáhl. Student byl za svůj příkladný čin vybrán ve spolupráci s Krajským úřadem Jihočeského kraje.

Prostřednictvím farářů a starostů se Betlémské světlo přeneslo do dalších míst v kraji.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.