Svatojakubské hody v Lipníku nad Bečvou rozezní jazz, šanson, reggae i bigbít

22. červenec 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Svatojakubské hody v Lipníku nad Bečvou jsou dnem všech obyvatel města i jeho příznivců, jsou svátkem dobré zábavy s bohatým kulturním programem. V tento den město otevírá brány a dveře míst přístupných jen při určitých příležitostech - zvonic, věží nebo galerie Konírna.

Nejsou to hody, jaké známe z okolních vesnic, kdy z každého domu voní koláče a pečínka. V Lipníku se chodí hlavně na přehlídku kvalitních kapel. Je to proto, že tradice Svatojakubských hodů začala teprve v roce 2001 a nikdo z pamětníků už nedokázal prozradit, jak se v minulosti svátek patrona města slavil. Ve městečku se tradice za komunistů nedržela a hody se týkaly spíš uzavřeného farního společenství nebo jednotlivých rodin.

Svatého Jakuba si lidé zvolili za svého patrona zřejmě proto, že Lipníkem vedla Jantarová stezka a sv. Jakub je ochráncem poutníků. Měl chránit všechny, kdo po stezce putovali, také město a jeho obyvatele. Jeho svátek vychází na 25. července a hody se tu slavívají vždy víkend před jeho svátkem. V letošním roce tedy proběhnou od 22. do 24. července. Vstup na všechny hodové akce je zdarma.

Bude otevřená věž i zvonice, na kterou návštěvníky ochotně vyvedou pracovníci TIC, galerie Konírna s novou výstavou Olbrama Zoubka, po celém městě budou k vidění kovářské plastiky z dílen mistrů v rámci výstavy Kov ve městě. Na nedalekém hradě Helfštýn začne sobotu 23. července výstava Poválečná auta na dlani.

V Lipníku si prohlédnete nejlépe dochované městské hradby na Moravě s baštami, náměstí s renesančními a barokními domy, renesanční zámek a kromě zmíněné zvonice hned několik kostelů. Skutečný klenot představuje synagoga uprostřed staré židovské čtvrti, milou kuriozitou je nábřeží Járy Cimrmana.

Pátek 22. 7. 2016

Od 9:00 do 16:00 probíhá Den s Českým rozhlasem Olomouc. Po setmění promítá Letní kino u čápů komedii Tajemství hradu v Karpatech.

Sobota 23. 7. 2016

Hodový program začne v 10:00 na terase Kulturního domu Echo Šansonovým dopolednem se zpěvačkou Lucii Rybníkářovou, klavíristou Filipem Tailorem a kontrabasistou Jakubem Knápkem. Od 18 hodin na náměstí zazpívá dívčí trio Berušky z Jablonce nad Nisou, od 19 hodin nastoupí jazzová skupina Kryštofa Tomečka Guys, Folks & Fellas z Prahy, od 20 hodin začnou indie-rockový No Distance Paradise z Olomouce a ve 21 hodin zahrají v rytmu reggae olomoučtí Homebwoyrasta.

Neděle 24. 7. 2016

Hodová mše proběhne v kostele sv. Jakuba v 9:30. Hudební program zahájí ve 14 hodin folkoví Žamboši ze Vsetína, od 15 hodin si děti pod pódiem užijí Hrátky v džungli a následně rozpohybuje náměstí energická brněnská skupina Poletíme?. Od 18 hodin vystoupí legendární kapela Blue Effect a Radimem Hladíkem. Koncerty doplní žonglér Honza Hlavsa z olomouckého Cirkusu Le Vitare.
autor: šum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.