Surikatí bobky mladým přírodovědcům nesmrdí

8. září 2014

Krmení korsaka, hřebelcování poníků, čištění zvířecích výběhů, ale také mikroskopování nebo odchyt a kroužkování ptáků. I takovými činnostmi se mladí přírodovědci učí poznávat zvířata kolem nás.

Mít rád zvířata – to je nejen podmínkou, ale také cílem zoologického kroužku při Domě dětí a mládeže v Českých Budějovicích. Svou klubovnu mají děti navíc v Zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou. A tak se o živočiších mohou učit nejen teoreticky, ale především se s nimi setkávat na vlastní oči nebo o ně pečovat.

„Když řeknu, vemte lopatu a běžte to vyčistit, tak se skoro o tu lopatu poperou, kdo půjde ten trus uklidit,“ popisuje zájem dětí o čištění surikatího výběhu vedoucí zookroužku Klára Doubnerová. Ta zároveň předává své zkušenosti mladým zájemcům o poznání přírody na příměstském táboře, který v létě pořádá Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

ZOO kroužek Hluboká

Toho letošního tábora s přírodovědou se zúčastnilo sedmnáct žáků základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií, kteří se za doprovodu odborníků podívali do terénu i laboratoří. Kroužkovali ptáky, pod drobnohledem zkoumali mikroorganismy nebo na okrajích polí odchytávali drobné hlodavce.

Po těchto zajímavých letních zážitcích mohou děti svůj kladný vztah k přírodě ještě prohloubit a získávat další znalosti v zoologickém kroužku. A třeba se v budoucnu stát veterinářem nebo slavným biologem nebo jen jednoduše si přírody vážit a mít ji rád.

Jak se pozná správná síť pro odchyt ptáků? Nebo na co nalákat hraboše? Poslouchejte rozhovor Katky Hálové a vedoucí zookroužku Kláry Doubnerové.

autor: Kateřina Hálová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.