Středeční Noční linka: Starousedlík nebo náplava? Venkovan či městský člověk?

3. březen 2021

V jakém protředí žijete a kým se cítíte být vy? Jako městský člověk, nebo jako venkovan? 

V olomoucké městské části Chomoutov proběhl před rokem sociologický průzkum, který měl zjistit, zda se obyvatelé Chomoutova, který byl do roku 1974 ještě samostatnou obcí, cítí dnes být víc městskými lidmi, nebo venkovany. Sociologové k tomu použili zdánlivě obyčejnou věc. Fotografie. Zdrojem byly fotky profesionálního fotografa, popřípadě i snímky, které nafotili sami obyvatelé a pak probíhaly rozhovory s lidmi nad fotografiemi.

Hned z počátku vyplynulo, že lidé v tak zvaných satelitech mají s identitou problém. Že je ovlivňuje dilema mezi vesnicí a městem. Lidé se satelitech chovají jako ve městě, ale žijí ve vesnickém prostředí, ale jen proto, že chtějí bydlet v domě blízko města. Nejdou tam za vesnickým životem, žijí si svůj uzavřený život a starousedlíci jim často říkají naplaveniny. Na druhou stranu přistěhovalí na vesnici často říkají, že mezi starousedlíky nebývá snadné proniknout.

Metoda fotoelicitace není v Česku obvyklá a po roce, kdy výzkum sociologové vyhodnotili, vznikla také putovní výstava dokumentárních fotografií, kterou i s patřičnými komentáři vystavili olomoučtí sociologové v prostorách katedry a k vidění je teď, v době koronavirových opatření, také v online podobě. Vědci tak zpropagují v Česku málo známou metodu a ukážou, jak obecně platné jsou problémy lidí žijících v okrajových venkovských čtvrtích městských aglomerací.

Spustit audio