Středa: Amulety, talismany pro štěstí...

16. září 2015

Máte doma amulety? Sbíráte talismany a nosíte je? Věříte v jejich sílu? Kdo vám je dal a zažili jste situaci, kdy vám pomohly a nebo jste alespoň pocítili úlevu? Věříte v ochrannou moc amuletů? Jaký je ten váš?

Amulet má ochraňovat. Původ slova amulet je z latinského amuletum, které je odvozeno od latinského slovesa amiliri a znamená "oddálit nebo odsunout." Používaly se už ve starém Egyptě, kde byly vkládány do hrobek mrtvých - aby je chránily v posmrtném životě, např. Brouci Skarabeové Hórovo oko Anch-Egyptský kříž života.

Slovo " talisman " pochází z arabského slova "talásim", což znamená "kouzelný, posvěcený". Indiánská kultura je známa svým používáním talismanů jako přívěsků na krk.

Do talismanu nebo amuletu můžete vložit svou vlastní informaci... Můžete mu dát "úkol"-před čím vás má chránit, nebo co přinášet. Po splnění přání, můžete "úkol" z něj "stáhnout" a dát mu zase jiný.

Mezi dobré přijímače informací patří zlato, stříbro, také bronz a kámen. Dobrý talisman by měl být originál, a pokud možno by měl být vyroben ručně.

Amulety a talismany od pradávna provázely člověka na jeho životní pouti a ani dnešní doba na tom nic nezměnila. Dodávají sílu vědomí, podporují energii a ducha člověka. Pozitivní účinek amuletů spočívá v jejich působení na podvědomí. Víra v jejich sílu povzbuzuje a pomáhá k dosažení cílů.

Amulet účinkuje pouze v případě, že jej nosíme stále při sobě a měl by sloužit jen jedné osobě. Amulety a talismany přinášejí štěstí, úspěch, bohatství, lásku. Jsou i ochranné, ale také ty, které podporují talent nebo vůdčí schopnosti. Jako optimální je pro výrobu amuletu a talismanu zvolit kombinaci kamene a symbolu.

Velmi dobré účinky mají kameny a symboly i samostatně. Z kovu se nejlépe na výrobu hodí zlato a stříbro. Výborně se mi také osvědčila měď a mosaz. Stříbro má například tu výhodu, že ho lze použít na přípravu léčebné vody. Pokud máte nějaký stříbrný předmět a ponoříte ho na noc do sklenice s vodou, kterou pak ráno vypijete, dosáhnete časem zlepšení svého zdravotního stavu. Ve středověku se používalo na výrobu svěcené vody stříbrných nádob.

Nejlepší kov je ale zlato. Je vynikajícím kondenzátorem. Vedle kovu je vhodné dřevo, hlavně dubové a santalové. Santalové dřevo má velmi dobré antidepresivní účinky a proto působí blahodárně na lidskou mysl. Používá se například na výrobu džapamály, růžence, kde je navléknuto 108 korálků. Tento růženec je vhodný na recitování manter. O dubu je známo, že byl velmi ceněn tajemnými druidy. Dubové dřevo je velmi tvrdé, odolné a je nositelem magické síly a energie přírody.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.