Strakonická teplárna měla v roce 2004 nižší výnosy

22. únor 2005

Výnosy a.s. Teplárna Strakonice loni dosáhly 369 milionů korun a ve srovnání s rokem 2003 poklesly zhruba o 24 milionů.

Finančně obchodní ředitelka společnosti Vladimíra Voržáčková ČTK řekla, že hlavním důvodem meziročního snížení výnosů byl pokles dodávek tepla i elektrické energie. Prodej tepla se oproti roku 2003 snížil o sedm procent na 915 terrajoulů. Loni strakonické domácnosti zaplatily 356 korun za gigajoule, stejně jako v roce 2003. "Pro rok 2005 došlo v rámci regulace cen tepla ke zvýšení ceny pro obyvatelstvo o 1,5 procenta, což značí zdražení o pět korun," řekla Voržáčková. Firmám a závodům letos teplo zdražilo o dvě procenta na 254 korun za jeden gigajoule. Teplárna loni vyrobila 130.271 MWh elektřiny, o 2174 MWh méně než v předešlém roce. "Pokles je dán nižším využitím protitlaké turbíny. Výroba je závislá na odběru tepelné energie pro dodávky do teplárenské sítě, a ta se loni snížila," řekl technický ředitel společnosti František Kutheil. Podle něj ovlivnily pokles výroby tepla především úspory u odběratelů a také teplý začátek uplynulého roku. "V lednu a v únoru dosahovaly průměrné teploty až plus čtyři stupně," uvedl.

Čistý zisk teplárny činil loni 19 milionů korun, zatímco v roce 2003 dosahoval po zdanění zhruba 34 milionů. Za poklesem stojí podle Voržáčkové úspěšné hospodaření firmy v roce 2003, kdy těžila z mimořádných účetních operací, například vyšších podnikatelských rezerv a kurzových zisků. "Přesto společnost dosáhla velice příznivých výsledků tak, aby uspokojila v plné míře své akcionáře a zajistila reprodukci majetku," uvedla. Loni teplárna investovala 13 milionů korun do modernizace rozvodů a výměníkových stanic tepla. Největší investicí byla oprava teplárenské sítě v ulici Na Ohradě za 5,1 milionu korun. "Připojení 15 nových zákazníků z řad firem a u rodinných domů v lokalitě Jezárky a v Máchově ulici přišlo na tři miliony," uvedla Voržáčková. Největší plánovanou investicí v příštích dvou letech bude dokončení modernizace chemické úpravny vody za 17 milionů korun.

Základní jmění a.s. Teplárna Strakonice, jejímž majoritním akcionářem je se 77 procenty město, činí 191,6 milionu korun. Vlastníkem čtrnáctiprocentního podílu je společnost Appian Group.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio