Strakonická nemocnice zrekonstruovala kuchyň za 65,5 milionu

19. září 2005

Nemocnice ve Strakonicích otevírá dnes zrekonstruované stravovací prostory. Rozsáhlé opravy kuchyně, jídelny a okolí objektu trvaly skoro rok a vyžádaly si 65,5 milionu korun.

Zařízení bylo zastaralé, důvodem oprav ale bylo i zpřísnění tuzemských hygienických předpisů. ČTK to řekl ředitel nemocnice Tomáš Fiala. Zhruba 1500 jídel denně již nová kuchyně připravuje od začátku září. "Jednalo se o velmi starý provoz, budova byla z roku 1956. Poslední dva roky se zde přitom pracovalo na výjimku od hygieniků," uvedl Fiala. Kuchyně každý den uvaří 600 obědů. Část odebírají i cizí strávníci, například důchodci či lidé z charitního domu v nedalekých Sousedovicích.

Opravu stravovacího zařízení z větší části hradil stát. Z rozpočtu uvolnil 35 milionů korun, kraj přispěl 27,5 milionu korun. Nemocnice za peníze opravila budovu, vyměnila zastaralé přístroje, zmodernizovala i jídelnu a přistavila bufet, který se pacientům a návštěvám otevře koncem října. U budovy kuchyně vzniklo také parkoviště s 22 místy. V době rekonstrukce se vařilo v prostorách bývalého dětského oddělení, které se přestěhovalo do budovy porodnice. Nemocnice tak nebyla odkázána na dovoz stravy. Nová kuchyně nyní dokáže připravit až 42 různých dietních jídel. "Pacient dostává stravu v takzvaných tabletových systémech až k lůžku. Dodržuje se tak její kalorická úroveň, kvalita a teplota jídla," uvedla vedoucí oddělení léčebné výživy Hana Šípová.

Před opravou stravovacího zařízení se v nemocnici dočkala rekonstrukce budova interny. Její obnova, která skončila před třemi lety, stála 110 milionů korun. Nemocnice ve Strakonicích slouží nejen více než 70.000 obyvatelům okresu, ale i lidem z části Písecka, Prachaticka a Klatovska.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio