Strakonická nemocnice splácí dluhy

20. květen 2004

Strakonická nemocnice, která je jednou z nejzadluženějších nemocnic v jižních Čechách, vyrovnala část pohledávek a zahájila ozdravná opatření.

Pomohlo jí k tomu částečné oddlužení, na které poskytlo peníze ministerstvo zdravotnictví, i lepší výsledky. Hospodaření nemocnice je však stále v červených číslech, i když se propad zpomalil, řekl ČTK ekonom nemocnice Luboš Kvapil.

Nemocnice evidovala vloni v květnu asi 78 milionů korun pohledávek po lhůtě splatnosti. Díky oddlužení se jí částku podařilo snížit asi na 45 milionů korun. Většina z těchto peněz je dluhem za léky jejich velkodistributorům, jsou v nich ale zahrnuty také úroky za úvěry na přístroje. Dalších asi sto milionů mají Strakoničtí jako kumulovaný dluh z minulosti. Podle ředitele Tomáše Fialy již nemocnice nastartovala ozdravná opatření, mezi něž patří i nepopulární propouštění personálu. Vloni odešlo z ústavu asi 14 lidí, letos plánuje vedení propustit dalších zhruba sedm. Většinou jde o střední a nižší zdravotnický a technický personál. Do velkých těžkostí nyní dostalo nemocnici ukončení civilních služeb vojáků, kteří zde za malé peníze pracovali jako pomocná síla. Podle Fialy musí nemocnice postupně vojáky nahrazovat nižší pracovní sílou, za niž ale zaplatí mnohem více. Letos do podle něj bude znamenat dalších sedm až osm milionů korun nákladů. Nemocnice se v rámci úsporných opatření rozhodla sloučit některé provozy a uvolněné budovy pronajmout. Například dětské oddělení se stěhuje do budovy gynekologie a porodnice a oddělení klinické biochemie k hematologii. Podle Fialy se tak spojí laboratoře a prostory budou využity efektivněji. V budově dětského oddělení, která je nejstarší budovou strakonické nemocnice, by podle Kvapila mohlo vzniknout například krizové centrum pro dítě a rodinu, což je obdoba kojeneckého ústavu. Nemocnice se nevzdala ani plánů na vybudování centrálních operačních sálů, které by sloužily pro chirurgii i gynekologii. Proti tomu se sice již delší dobu staví vedení obou oddělení, ale podle Fialy jde o nevyhnutelný krok, pokud chce nemocnice zvrátit trend hospodaření.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio