Štěměchy mají amfiteátr uprostřed obce a zároveň v zeleni. Chrání ho košatá lípa

1. srpen 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Obyvatelé Štěměch na Třebíčsku dobře vědí, jaký krásný kout mají přímo ve vsi. Proto každý příchozí velmi snadno najde uprostřed návsi rozcestník, který jej navede jen pár desítek metrů doleva ke zřícenině tvrze a přírodnímu amfiteátru.

Historická tvrz má za sebou už staletí existence a zažila všelijaké události. Boje, obranu, ostřelování, pád, ale i vzestup v posledním století, kdy se obyvatelé pustili do oprav a začali místo znovu využívat. „Když se k ní vydáte, musíte přejít po mostě, k jehož stavbě využili místní lidé v roce 1946 vyřazené vraky německých transportérů,“ uvádí učitel dějepisu Stanislav Augustin.

Nejen historičtí dobyvatelé, ale i dnešní návštěvník musí u příchodu do tvrze překonat několik věcí. Obranný val byl prvním stupněm obrany, kam se mohli obránci postavit nepříteli jako první. Dále ji bránil vodní příkop a nakonec ještě samotná stavba se silnými kamennými zdmi. „Celé místo ještě obklopovala soustava rybníků, jeden na návsi, další vedle a další byl kolem dokola, říkalo se mu Chobot,“ dodává Radka Řepová, také učitelka dějepisu. „Důkladné opevnění existovalo z důvodů zde procházející Haberské stezky.“

Konexe hrály roli i v historii

Kam vlastně sahají počátky vzniku tvrze ze Štěměch? O tom ví Stanislav Augustin: „První písemná zmínka o vsi Štěměchách se objevuje v roce 1279, v níž se mezi svědky objevuje Cuzkraj ze Štěměch. Byl to sudí ve Znojmě a měl i tenkrát velké konexe, takže ji dostal darem nebo si ji koupil, to se přesně neví.“ Radka Řepová dodává, že tento šlechtic patřil k rodu Ranožírovců, kteří měli v erbu paroh.

Čtěte také

V roce 1505, kdy se ještě prameny o tvrzi zmiňují, postoupil Oldřich Mládenec z Miličína na Šumvaldě tvrz Brtnickým z Valdštejna, kteří ji připojili k brtnickému panství. Tím ztratila tvrz poslání vladyckého sídla a rychle chátrala. Zchátralou ji najdete i dnes. Přesto stojí za návštěvu.

Pod lípou se cvičilo i tančilo

Poté, co přejdete most, ocitnete se v malém areálu o průměru asi 50 metrů, jehož dominantou je věž. Ze 13. století se jako jediné zachovaly zbytky obytné hranolové věže a kulaté tvrziště, které už v době první republiky sloužilo jako cvičiště a hřiště pro děti. Napravo od věže se nachází nově vybudované zázemí pro akce, zejména historické, které se zde čas od času pořádají, a přírodní amfiteátr, jemuž uprostřed dominuje mohutná košatá lípa.

Nově vybudované zázemí pro akce

Z tvrziště si obyvatelé mnohem později vybudovali taneční parket. Na konci padesátých let jej vystavěli tak, že od brány přehazováním po deskách dopravovali materiál přímo pod lípu. „Občas, když jsme v náladě, někdo řekne okřídlenou větu z Jiráskovy Lucerny: Té lípy se nevzdám,“ směje se Stanislav Augustin a dodává: „Tohle místo je géniem loci, a neříkají to jen místní patrioti, ale i lidé, kteří sem zavítají, protože tady se spojuje historie se současností a navíc jsme skoro na návsi a přitom v přírodě.“

autor: dak
Spustit audio