Stavy skotu na jihu Čech se snižují

13. červenec 2005

Zhruba o desetinu klesly za poslední tři roky stavy skotu v Jihočeském kraji.

Zatímco v březnu 2002 chovali zemědělci v sedmi okresech přes 230.000 kusů dobytka, k letošnímu 1. dubnu jich bylo 211.000, z toho 88.400 krav. Těch přitom chovali před třemi roky o 3000 kusů více. Pokles stihl také počty prasat, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). I přes každoroční úbytek skotu patří jihočeští farmáři stále k jeho předním chovatelům v zemi. "Na poklesu stavu dobytka se podepsala především velká působnost tržních řetězců, diktujících si cenu, ale i špatná komunikace zpracovatelů a prvovýrobců. Také dozvuky povodní, následného sucha i výskyt BSE," řekla ČTK ředitelka českobudějovické Agrární komory Hana Hricová. Přitom právě chov skotu by měl být pro region nejtypičtější, podotkla.

Ne všude je však trend stejný. Například zemědělská společnost Bemagro z Malont na Českokrumlovsku, která v podhůří Šumavy chová 340 dojnic, stavy poslední roky zvyšuje. Firma loni postavila kravín pro 326 dojných krav.

V kraji neklesají jen stavy dobytka, podle zjištění ČSÚ daleko více ubývá prasat. Zatímco ještě v roce 2000 jich zemědělci na jihu Čech chovali přes 404.000, letos už jich napočítali jen 348.209, což je téměř patnáctiprocentní pokles. Důvodem úbytku jsou stále nízké nákupní ceny. "Sice jsou mírně vyšší, podnik zaměřený na vepřové však nebude mít jistotu nikdy. Producenty limituje také levný dovoz," uvedla Hricová. Podotkla, že jen za první čtvrtletí stoupl import vepřového více než dvakrát. Čtyřnásobně se pak zvýšil dovoz hovězího masa.

Zatímco skotu a prasat ubývá, roste zájem o chov ovcí a koz. Jejich stavy ale počtu dobytka či prasat ani zdaleka nedosahují, neboť se jim většinou věnují drobní zemědělci. Například počty chovaných koz vzrostly od roku 2003 o asi 400 kusů a dnes je jich v kraji přes 1700. O 31 procent se zvýšily během tří let stavy ovcí a beranů, kterých se v kraji chová nyní přes 21.200. "Chov ovcí roste i díky dotacím," podotkla Hricová. Stejná situace je i u drůbeže, jejíž stavy se za poslední roky zvýšily o více než osm procent. Ještě v roce 2001 se přitom v kraji pěstovalo přes 4,2 miliony kusů, letos toto číslo přesáhlo 4,6 milionu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio