Stavba Temelína stála zatím 97 miliard

2. prosinec 2004

Stavba jaderné elektrárny Temelín přišla do konce září jejího provozovatele, společnost ČEZ, na 97,1 miliardy korun.

Celkový rozpočet na výstavbu byl o 1,5 miliardy vyšší. Firma prý celou sumu nevyčerpá a za elektrárnu utratí zhruba o miliardu méně. Za prvních devět měsíců letošního roku ČEZ do elektrárny investoval 130 milionů korun.

"Protože již stavba stojí a zbývají jen drobné akce, nesouvisející s provozem, jako například investice do udržovacích nátěrů chladicích věží, lze předpokládat, že dojde k úspoře rozpočtu zhruba jedné miliardy korun oproti stávajícímu rozpočtu," sdělil ČTK mluvčí firmy Ladislav Kříž. Úsporu však ČEZ nepovažuje za úspěch, protože rozpočet na dostavbu se kvůli zvyšování bezpečnosti elektrárny několikrát výrazně zvýšil. Původní představy o ceně byly na třetinové až poloviční úrovni. Na nárůstu nákladů se podepsalo použití zastaralé ruské technologie, která nevyhovovala zpřísněným bezpečnostním kritériím. Samotná elektrárna se stala terčem protestů ekologů a sousedního Rakouska.

Stavba provozních objektů Temelína začala v roce 1987. V té době se ještě odhady celkových nákladů pohybovaly kolem 40 miliard korun. V červenci 1989 to ale bylo již 52 miliard korun. V březnu 1993 dostavbu elektrárny schválila vláda Václava Klause. Náklady tehdy neměly překročit plánovaných 68,1 miliardy korun. Dostavbu elektrárny znovu schválila vláda v květnu 1999, podle tehdejšího rozhodnutí kabinetu Miloše Zemana náklady na dostavbu neměly převýšit dosud platných 98,6 miliardy korun.

V červenci 2000 bylo zavezeno palivo do reaktoru a 21. prosince vyrobil první blok první elektřinu. Zkušební provoz prvního bloku začal 10. června 2002. Na druhém bloku to bylo o necelý rok později. Druhá česká jaderná elektrárna letos v říjnu obdržela od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k přechodu na plný režim. Kolaudace stavby je naplánována na příští rok.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio