Starosta, poštmistr i prodavač v hokynářství v jedné osobě

23. březen 2023

Ve Skočicích na Strakonicku díky zájmu obce dál funguje hospoda, pošta i místní obchod s potravinami. Za přepážkou pošty i za pultem obchodu se objevuje stále stejná tvář. Obě služby má totiž na starosti tamní starosta Jan Šídlo z KDU-ČSL.

„Když někdo přijde na poštu, tak odběhnu do koutku poštovního, když někdo přijde do obchodu, tak odběhnu do koutku obchodního,“ popisuje starosta Skočic Jan Šídlo z KDU-ČSL jak zvládá najednou obě funkce.

Před zhruba dvěma a půl lety se obec rozhodla všechny služby převzít. Po odchodu provozovatelky totiž o ně nikdo neměl zájem.

Jan Šídlo tak přebíhá mezi posíláním balíků k prodeji potravin. Obchod, poštu a místní hospodu se obec rozhodla zachránit v roce 2020.

„Rozhodli jsme se, že to zkusíme sami, obec založila kvůli tomu i vlastní příspěvkovou organizaci a ta provozuje obchod, poštu a hospodu. Protože chceme, aby obec žila, když nebude nic, tak je to jenom noclehárna pro všechny,“ dodává starosta s tím, že v nabídce obchodu jde o základní sortiment a služby.

Stává se také, že při prodeji potravin zároveň řeší i některé obecní záležitosti a odpovídá na dotazy občanů, navíc je stále zaměstnaný ve svém původním povolání, byť na zkrácený úvazek.

Prodejen na malých obcích ubývá. Potvrdil to místopředseda Sdružení místních samospráv Tomáš Dubský z hnutí STAN.

Skočická prodejna potravin má otevřeno šest dní v týdnu.

Zachraňovat venkovské prodejny se snaží obce, ale také Jihočeský kraj

Je to tak, jak v odpovědích na otázky Českého rozhlasu uvedla mluvčí úřadu Hana Brožková. Kraj v loňském roce vypsal přímo pro venkovské obchody dotační program ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. K dispozici bylo osm milionů korun, o dotaci požádalo celkem 225 subjektů. Byly to obce, podnikající fyzické osoby nebo právnické osoby, převážně známé Jednoty. Celkem dotace podpořila 85 z nich. Dotační program běží také letos, kraj rozdělí 4 miliony korun, přičemž o peníze požádalo 134 subjektů. To je asi třikrát víc, než můžou uspokojit. Kraj chce podobný dotační program připravit i v příštím roce.

Podle mluvčí kraje Hany Brožkové mají pro udržení chodu venkovských prodejen svůj význam a svědčí o tom zájem žadatelů. Jak uvedl místopředseda Sdružení místních samospráv Tomáš Dubský z hnutí STAN, vylepšit situaci obchodů v malých obcích by mohly také automatické nebo poloautomatické prodejny. Ty jsou otevřené 24 hodin denně, obsluha tam je ale jenom část dne. Tyto poloautomatické obchody s potravinami už fungují v Jihočeském kraji na dvou místech - a to ve Strakonicích a Českém Krumlově.

 

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online.

Spustit audio