Společnost WEP v Prachaticích závod nepostaví

6. březen 2006

Firma WEP Werbemittel, jež vyrábí papírové reklamní předměty, nebude mít svůj nový závod v prachatické průmyslové zóně.

Společnost měla původně obsadit jeden z posledních větších pozemků v desetihektarovém areálu, od svého záměru ale nakonec z finančních důvodů odstoupila. Radnice již proto jedná s dalším investorem, řekl ČTK starosta dvanáctitisícového města Jan Bauer. "Už se nám to v minulosti stalo několikrát s jinými firmami, takže to nepovažujeme za nic hrozného, dokud není podepsána smlouva. Objevil se již další zájemce, který není z Prachatic a jednání s ním je na dobré cestě," uvedl Bauer.

Firma WEP Werbemittel, jež patří německému majiteli, chtěla začít stavět na zhruba 1,5 hektarové ploše na jaře. Má zhruba 70 zaměstnanců a dalším asi 150 lidem dává práci domů. Dříve působila v nedalekých Netolicích a nyní sídlí v objektu bývalého podniku Šumavan v Prachaticích.

Výstavba nové výrobní haly se neuskuteční kvůli nepředpokládané změně ekonomických podmínek ve firmě, uvedla v dopise, který dostali zastupitelé města, prokuristka firmy Zuzana Koutná. Zastupitelé proto rozhodli, že uvolněný pozemek nabídnou znovu k prodeji.

Desetihektarovou zónu v Krumlovské ulici vybudovalo město s přispěním státu před pěti lety. Působí tam například výrobce přívěsů a návěsů pro nákladní auta m-technika. Nyní má kolem 70 zaměstnanců a dál rozšiřuje výrobu. Do stavby nové svářečské a montážní haly a opravárenské dílny investuje 70 až 100 milionů korun. Práci do příštího roku nabídne dalším 90 lidem. Zatím poslední firmou, která v lokalitě začala koncem minulého roku stavět, je německý výrobce elektroniky InTiCom Systems. Letos tam investuje zhruba 300 milionů korun a od května chce začít vyrábět senzory pro měření tlaku v pneumatikách. Do tří let dá InTiCom práci nejméně 100 lidem, do osmi pak plánuje utratit ve městě až miliardu korun.

autor: čro čb
Spustit audio