Sokolové v neděli slavnostně zahájí XVI. Všesokolský slet. V Národním divadle zahrají Naše furianty

29. červen 2018 12:43

Slet bude mít kromě sportovní i svou kulturní část. Na scéně Národního divadla poprvé za dobu jeho existence odehrají představení ochotníci – sokolské amatérské soubory.

„Tradice hrát pro sokoly v Národním divadle je letitá,“ říká nadšený divadelník a sokol Bohumil Gondík. „Sokolové zahajovali svoje slety tím, že šli na představení do Národního divadla a ansámbl Národního divadla jim zahrál.“ Od roku 2006 ale sokolové zahajují slety vlastním představením. Při minulém sletu v roce 2012 začínal slet Prodanou nevěstou v pražském Divadle ABC.

Naše furianty si s chutí zahrají dva divadelní soubory a jedna lidová muzika. Celkem se na scéně Národního divadla objeví asi 40 lidí

Letošní slet zahájí komedie Ladislava Stroupežnického Naši furianti. „Tentokrát měli sokolové štěstí a mohli si k výročí 100 let od vzniku Československé republiky pronajmout Národní divadlo,“ usmívá se Bohumil Gondík, který je režisérem letošního představení. „Toto představení nastudovaly hned dva divadelní soubory. Je to Divadlo pod Petřínem a Divadelní spolek Lázně Toušeň. A protože vím, že je dobře, když se na jevišti objeví živá muzika, tak jsem si pozval Vycpálkovce.“

Hudebníci ze Souboru písní a tanců Josefa Vycpálka vybrali několik písniček, které dokreslí atmosféru představení. Z obrovského jeviště Národního divadla mají někteří aktéři trochu obavy. „Bude to tak velký zážitek, že na konci bude muset být resuscitace,“ žertuje vedoucí muziky Martin Terray.

V klasické komedii Ladislava Stroupežnického  Naši furianti se bude řešit kdo zaplatí punč pro celou hospodu

Celkem se na prknech Národního divadla vystřídá asi 40 lidí. Součástí dekorace je i skutečná pípa. „ My tam máme hospodskou zábavu a pouť. No a na pouti se točí pivo. Tak tam máme pípu, kde točíme pivo. Samozřejmě je ale nealkoholické,“ směje se Bohumil Gondík.

Slavnostní představení ve Zlaté kapličce bude pro ochotníky velkou událostí.    „Je to velký závazek, ale samozřejmě také zážitek, který se v naší divadelní kariéře asi už nikdy nebude opakovat,“ přiznává režisér Bohumil Gondík. 

Sokol má v současné době asi 160 tisíc členů. Umělecké činnosti se věnuje asi 3.000 sokolů.

Spustit audio