Sobota: Je mi 70. A co má být?

17. září 2016

Jak vnímáte váš věk? Na kolik let se skutečně cítíte? Neřekli jste si někdy, že ve vašem rodném listě je chybný rok narození? Co děláte pro to, abyste se cítili dobře a jaký je váš "nápoj mládí"?

Říká se, že člověk je duší stále mlád, horší už je to s fyzickou stránkou. Přesto lidé, kteří od mládí pečovali o své tělo a duši, věnovali se pohybu, cvičení, jsou mnohdy v pozdějším věku přírodním úkazem. Jistě, že své sehrají i geny, ale přístup k životu, chuť do života.

Do Noční linky mi napsala paní Jana z Opavy, která se od mládí věnuje pohybu. Nepřehání to, ale snaží se každý den alespoň 10 minut cvičit. Je to znát a ve svých 75 letech se cítí fyzicky, ale i duševně dobře. Obklopila se mladými lidmi, jezdí s nimi na dovolené, společné akce a vůbec si nepřipadá jako seniorka. Své zkušenosti předává mladým a oni ji zase svým mládím a energií dobíjejí a dodávají radost do života. Už si nedovede představit začátek dne bez studené sprchy a protahovacích cviků. Po takovém rituálu je vždy naladěna na nový den a cítí se dobře.

Ráda by slyšela i od vás, posluchačů Noční linky, jak vnímáte svůj věk a zda si také myslíte, že je to jen číslo v občanském průkazu a není si potřeba ho připouštět a trápit se s ním.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.