Slovenská baba podle posluchačky Sylvy
Posluchačka Sylva z Hranic nám pravidelně posílá zásobu zajímavých tipů do pondělních Babských rad, ale i důvtipných receptů. Dnes se s vámi o jeden z nich podělíme.
Jmenuje se Slovenská baba, na Slovensku jí říkají i „pečka“. Jak tento název napovídá, je to jídlo z jednoho hrnce nebo spíš z jednoho pekáčku. Je spojováno především s velikonočními tradicemi, ale chutnat vám bude celý rok.
Jsou různé varianty bab, do některých se dávají kuřecí srdíčka, do jiných králičí játra. Vždyť králík je v jarní symbolice odpradávna spojován s plodností podle germánské bohyně Oster, která se údajně převtělovala do zajíce.
V receptu od naší posluchačky však hrají hlavní roli klobásy a kroupy.
Na Slovenskou babu podle paní Sylvy budete potřebovat:
- 80 dkg brambor
- 12 dkg klobásy
- 8 dkg slaniny
- 10 dkg krup
- 6 dkg mouky
- 1 vejce
- cibuli
- sůl
- pepř
- kmín
- česnek
- sádlo na vytření pekáčku
Postup:
- Syrové oloupané brambory nastrouháme, přidáme předem uvařené kroupy, nakrájenou klobásku, na slanině osmahnutou cibuli, česnek, mleté koření, sůl, mouku a vajíčko.
- Směs dáme do vymaštěného pekáčku a pečeme v troubě do červena.
Tip: S čerstvým salátem vykouzlíte jednoduchý oběd.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka