Slavnosti města Budějcké švejkoviny 2003

9. červen 2003

Ve znamení první čtvrtiny 20. století a dobrého vojáka Švejka vypuknou ve čtvrtek městské slavnosti v Českých Budějovicích. Radnice, která akci organizuje, chce lidem co nejvěrněji přiblížit společnost tehdejšího města, a tak se zde budou procházet ochotníci v dobových kostýmech a na diváky čeká mnoho atrakcí. Mezi nimi nebude chybět ani veřejný dům s "dobovou obsluhou".

"V Budějovicích býval veřejný dům jménem Mexiko, patří k historii, tak ho chceme lidem přiblížit," řekla novinářům vedoucí odboru kultury magistrátu Iva Sedláková. Podle ní budou obsluhu ve veřejném domě zajišťovat mladé až sedmdesátileté ženy, ale i vysoký modrooký elegán. Chybět nebude ani kankán či břišní tance.

Budějcké Švejkoviny, jak se již tradičně slavnosti nazývají, nabídnou od čtvrtka do soboty několik divadelních představení, poštovní úřad se sběratelským razítkem, tržiště a další lákadla. Pod širým nebem se otevře technické muzeum, jehož největším exponátem bude dvouplošný bombardér z roku 1917. Pivo poteče proudem, třeba v polní hospodě. Na slavnosti bude již od úterý upozorňovat historický trolejbus, který bude každý den do jiné části města zdarma vozit pasažéry a propagační materiály.

Podrobnosti k programu naleznete zde.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio