Skanska postavila v Budějovicích obalovnu

30. listopad 2005

Skanska DS, jeden z největších dopravních stavitelů v tuzemsku, minulý týden otevřel v Českých Budějovicích novou obalovnu asfaltových směsí.

Výrobna zhruba za 100 milionů korun stojí v průmyslové zóně v Okružní ulici. Při maximálním výkonu vyprodukuje 160 tun asfaltových směsí za hodinu. "Je vůbec první, kterou jsme na jihu Čech postavili," řekl ČTK generální ředitel Josef Hájek. Kapacitu obalovny plánuje Skanska využít v souvislosti s výstavbou dálnice D3 a dalších silnic v regionu. Při minimální výrobě asi 40.000 tun asfaltových směsí ročně by se měla investice do obalovny vrátit kolem deseti let, dodal Hájek. "Obalovna je svým způsobem unikátní. Veškeré technologické agregáty jsou postaveny na sebe, a tvoří tak věž," uvedl. Podle ředitele českobudějovického Ředitelství silnic a dálnic Zdeňka Schneidera je nově otevřená obalovna již devátým provozem na výrobu asfaltových směsí v Jihočeském kraji.

Skanska DS kromě českobudějovické obalovny vlastní ještě devět podobných provozů. Největší stojí v Praze-Řeporyjích. Na jaře společnost otevřela novou obalovnu v Pardubicích, dále disponuje obalovnami v Modřeci u Poličky, v Hněvotímě u Olomouce, Ostravě a v Hranicích na Moravě. Skanska DS je jednou ze šesti divizí Skanska CZ, která je největší stavební skupinou na českém trhu. Koncern letos do září zvýšil v České republice a na Slovensku čistý zisk meziročně o polovinu na miliardu korun. Zaměstnává přes 7000 lidí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio