Silničáři mají na zimu dostatek financí

21. říjen 2005

Silničáři v Jihočeském kraji mají na letošní zimní údržbu dostatek peněz, soli i inertního posypu.

Do konce roku mají na základní práce, tedy shrabování sněhu a posyp, připraveno stejně jako loni 80 milionů korun. ČTK to řekl ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Miloslav Ouředník. Celkem přijde údržba jihočeských silnic od listopadu do března zhruba na čtvrt miliardy korun. Silničáři nyní dokončují přípravu techniky, rozvoz posypu a opravy některých silnic. Letos nakoupili devět nových aut a několik radlic. Například dva nové vozy dostane středisko v Českém Krumlově, jež se spolu s prachatickým stará o nejproblémovější úseky kraje. Především o takzvanou šumavskou magistrálu z Českého Krumlova na Horní Planou a Volary, kde se nesmí solit a často zde uvíznou kamiony. Zhruba polovinu ze 170 sypačů správa vybavila navigačním systémem GPS.

Podnik již pořídil zásoby soli a inertního materiálu. Ve skladech, které jsou skoro plné, leží okolo 20.000 tun soli a kolem 50.000 tun písku a drti. "Posyp však ještě během zimy dovážíme," uvedl Ouředník. Správa sama zajišťuje téměř veškeré práce, nepatrnou část údržby provádějí soukromníci, zemědělské či stavební firmy. "Smlouvy s nimi máme většinou jen na kalamitní situace. Jinak si na naše stroje najímáme pracovní sílu," dodal.

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje se stará o 5500 kilometrů vozovek druhých a třetích tříd. Navíc spravuje i zhruba 700 kilometrů silnic prvních tříd. Letos poprvé se o ně cestáři nebudou starat podle příkazní smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic, ale jako vybraný smluvní správce. Podle Ouředníka to přinese hlavně zjednodušení účetnictví ve firmě, údržby se změna nijak nedotkne.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio