Setkání Harleyů bude zřejmě největší v Evropě

30. květen 2003

Pravděpodobně největší evropské setkání majitelů legendárních motocyklů značky Harley-Davidson v historii se chystá od 5. do 9. června v Českých Budějovicích. Na letišti v Plané by se mohlo sejít až 20.000 příznivců burácejících motorů. V sobotu se skvostné stroje představí také na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II.

Podle prezidenta pražského Harley-Davidson Clubu Tomáše Kohouta se bude většina akcí odehrávat za branami letiště a budou neveřejné. Zúčastnit se jich ale bude moci každý, kdo u vstupu zaplatí 50 eur (asi 1600 korun). Motorkáři se mohou těšit na nepřetržitý hudební program, soutěže, tradiční prodejní trh, tetovací salon a další atrakce.

Jihočeský kraj chce majitele Harleyů nalákat, aby se do regionu vraceli, protože by mohli přispět k rozvoji turistiky. "Nebude to 20.000 pekelných andělů, ale poměrně kultivovaná a ne nemajetná klientela," popsal harleyáře zástupce jihočeského hejtmana Jiří Vlach, sám majitel motocyklu stejné značky. Úřad proto pro motorkáře připravil sadu propagačních materiálů a bude také zajišťovat informační službu přímo na letišti. Pro veřejnost bude určeno sobotní odpoledne, kdy se na náměstí Přemysla Otakara II. uskuteční slavnostní kulturní program. Budou na něm představeny některé vzácné motocykly od nejstarších dob až po současnost. Jedním z vrcholů bude svatba dvojice harleyářů. Celou akci budou provázet bezpečnostní opatření pod vedením policie. Podle pořadatelů bude průjezd motorkářů městem organizován tak, aby působil co nejmenší problémy v dopravě.

Pražský klub Harley-Davidson je nejstarším fungujícím klubem harleyářů na světě a letos oslaví tři čtvrtě století existence. Samotná značka si navíc letos připomene 100 let od výroby prvního stroje. Nejen tato dvě výročí budou lákadlem pro tisíce motorkářů z celé Evropy a světa.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio