Schwan Stabilo nabídne v Krumlově 150 nových pracovních míst

11. únor 2005

Až 150 nových pracovních příležitostí vytvoří v Českém Krumlově německý koncern Schwan Stabilo, jež do svého dceřiného závodu na výrobu kosmetických tužek přesouvá zhruba 400 pracovních míst z Německa.

ČTK o tom informoval ředitel krumlovské firmy Schwan Cosmetics ČR Václav Štefánek. V Krumlově již v oblasti kosmetiky zaměstnává 240 lidí, postupně počítá s nárůstem až na 400. "Kolik to ale nakonec bude, závisí na vývoji obchodu na světových trzích," uvedl Štefánek. Českokrumlovsko drží v nezaměstnanosti na jihu Čech dlouhodobě smutný primát. Míra nezaměstnanosti je zde nejvyšší, přesahuje deset procent, v ostatních regionech se drží v průměru kolem sedmi procent. Ředitel tamní pobočky úřadu práce proto vytvoření každého nového místa vítá. "Schwabilo poskytuje kvalitní pracovní příležitosti, dobře placené, a to je pro region určitě velké plus," řekl ČTK František Petera. Zatím však nemá informace, o jaká konkrétní místa a specializace půjde. Schwan Stabilo má v Krumlově dvě divize. Kromě kosmetiky, která v Čechách působí teprve čtyři roky, vyrábí od roku 1992 psací potřeby. Obě divize jsou součástí mateřského Schwanhäusser Industrie Holding. Koncem loňského roku zde koncern otevřel novou továrnu na výrobu kosmetických tužek za 20 milionů eur (600 milionů korun). "Z německého závodu v Heroldsbergu u Norimberka dochází k přesunu technologií výroby kosmetických tužek. Postupně bychom měli zvýšit kapacitu z 60 milionů na 90 milionů tužek ročně," uvedl Štefánek. Potvrdil tak slova šéfa společnosti Schwan Stabilo Wolfganga Handta, který minulý týden prohlásil, že původně chtěla firma během pěti let snížit počet zaměstnanců v Německu o 200. V cestě ale stály slabý dolar a rostoucí konkurence z východu. S plánovaným propouštěním počítá firma až do roku 2008, zároveň s tím převede veškerou výrobu do Čech.

Mezinárodní firma Schwan Stabilo vlastní deset dceřiných společností, 80 zastoupení a v zahraničí zaměstnává 1200 pracovníků. Obrat mateřské Schwanhäusser Industrie dosáhl loni 281 milionů eur. Koncern zaměstnává přibližně 2900 lidí, z toho dvě třetiny pracují v Německu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio