Schneider Electric se daří

17. květen 2004

Zhruba o pět procent na 1,9 miliardy korun stoupl loni meziročně obrat společnosti Schneider Electric v ČR.

Vyplývá to z výsledků, které získala ČTK. Elektrotechnická firma zvýšila zisk o zhruba tři miliony korun a vytvořila dalších asi 90 nových pracovních míst.

Firma se hodnotou obratu vrátila zhruba na úroveň z roku 2001, kterou předloni srazily horší hospodářské podmínky v Evropě a silná koruna. Čistý zisk 62 milionů korun byl však stále téměř poloviční oproti roku 2001. V současné době zaměstnává Schneider Electric 550 lidí, to je o 90 více než na začátku roku 2003. Podle finančního ředitele společnosti Daniela Dvořáka podpořila růst obratu především realizace větších projektů v obchodní sekci firmy, která se podílela například na přípravě informačního centra DHL v Praze. Letos plánuje Schneider Electric až 40procentní růst obratu díky rozšíření výroby v Písku a posílení pozice na domácím trhu fůzí s Lexel Electric. Společnost vyrábí v píseckém závodě v průmyslové zóně na severním okraji města prvky pro jištění motorů, stykače, relé, spínače, motorové spouštěče a tlačítkové ovladače. Obchodní firma Schneider Electric CZ nabízí na českém trhu výrobky a zařízení značek Lexel, Modicon, Sarel, TAC, Merlin Gerin, Telemecanique, Thorsman, Wibe, Square D a Elektropřístroj Písek.

Koncern Schneider Electric, který vyrábí zařízení pro přenos a rozvod elektřiny a pro průmyslovou automatizaci, koupil v roce 1993 firmu Elektropřístroj Písek. O pět let později postavil v tomto městě novou továrnu, do níž zatím investoval 630 milionů korun. Vloni do Písku přesunul výrobu stykačů, relé a dalších součástí z irského Celbridge. Celosvětově společnost Schneider Electric zaměstnává 74.300 lidí a za loňský rok vykázala prodej za 8,8 miliardy eur. V Jihočeském kraji působí také další světový výrobce z oblasti elektrotechniky. Závod firmy Moeller Elektrotechnika v Suchdole nad Lužnicí na Jindřichohradecku produkuje hlavně malé domovní rozváděče.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio