Schneider Electric přesune výrobu z Irska do Písku

12. září 2003

Francouzská firma Schneider Electric Manufacturing oznámila, že přesune výrobu z Celbridge v Irsku do jihočeského Písku a francouzského Poitiers.

V dubnu příštího roku v Irsku ukončí výrobu elektronických komponentů pro průmyslové využití, které se zde vyráběly od roku 1977. Důvodem změn je rostoucí konkurence na trhu elektronických součástek a snaha posílit efektivitu.

"Převezmeme výrobu stykačů značky Telemecanique od 40 do 150 ampér," potvrdil ČTK ředitel píseckého závodu Jiří Kálal. V Poitiers se budou vyrábět stykače pro domovní instalace. Už letos v květnu firma Schneider Electric oznámila, že do konce letošního roku rozšíří v píseckém závodě výrobní plochu o 60 procent. Zatím závod zaměstnává 310 osob a dalších 100 brigádníků, na začátku příštího roku se počet zaměstnanců zvýší o 50 lidí. Celkově se závod rozšíří o 5000 metrů čtverečních, z nichž 3600 metrů bude sloužit výrobě a zbytek bude určen na sklady a kanceláře. Schneider Electric už v Písku investoval 550 milionů korun. Jen stavební investice do rozšíření závodu bude činit dalších 80 milionů korun. Obrat píseckého závodu byl loni 784 milionů korun, určit jeho nárůst po rozšíření výroby je podle Kálala předčasné.

Francouzský koncern, který má ve světě 170 výrobních závodů, koupil v roce 1993 a.s. Elektropřístroj Písek. V roce 1999 pak otevřel nový výrobní závod v písecké průmyslové zóně a rozdělil aktivity v ČR do dvou společností - Schneider Electric CZ a Schneider Electric. Firma Schneider Electric CZ nabízí na českém trhu přes 10.000 výrobků a Schneider Electric se zabývá výrobou prvků pro jištění motorů, stykačů, relé, spínačů a ovládačů. Tržby Schneider Electric v ČR loni dosáhly 1,83 miliardy korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio