Šárka Dušková si nedávno přivezla zlatý pohár z cukrářské soutěže ve Varšavě. Porotu okouzlili její skřítci

18. březen 2024

Málokdo se s chutí zakousne do výtvorů cukrářky Šárky Duškové. Jsou totiž tak pěkné, že je vám líto je jíst. Figurky z dortů si prý zákazníci vystavují doma na poličce nebo je uchovávají v mrazáku, aby jim dlouho vydržely. Však taky za svou práci získává ocenění i na mezinárodní scéně. Nedávno si za dort nazvaný Skřítkův svět přivezla zlatou z výstavy Expo Sweet ve Varšavě.

Jen otevřete dveře u Dušků, sladce to zavoní. Šárka se cukrařině věnuje 15 let. Vystudovala sice obor kuchař – číšník, nějaký čas v něm pracovala, ale dlouhá chvíle na mateřské ji přivedla ke sladkým výtvorům. „Začala jsem péct dorty pro rodinu a přátele. Cukrařina mne chytla, chtěla jsem se stále učit nové věci. Zkušenosti získávám zvídavostí, trpělivostí a účastí na kurzech.“ Šárčino heslo zní: trénink dělá šampiony.

S oceněným dortem na Moravském cukrářském šampionátu Foto Dorty nad parkem

Připravuje klasiku: zákusky nebo kavárenské dorty. Ty narozeninové, to jsou spíš umělecká díla. „Vysochat“ jednu figurku na dort jí trvá asi 5 až 6 hodin. Používá mléčný marcipán, který si sama vyrábí. Kombinuje ho s kupovanou hmotou saracino. Figurkám a dalším částem dortu pak vdechne život stínováním jedlými prachovými barvami.

Když si prohlížíte fotogalerii s ukázkami jejích dortů, jste si téměř jistí, že Šárka chodila do „lidušky“. Ne, ne, kroutí hlavou. I když už paní učitelka na základce rozpoznala v Šárce talent a doporučovala jí vydat se na nějakou uměleckou školu.

Šárka Dušková miluje svou rodinu, svým blízkým je vděčná za podporu, které se jí od nich dostává. A láska ke zvířatům? Ta se projevuje i při práci, ráda zvířecími figurkami zdobí dorty. Když potřebuje přijít na jiné myšlenky, se svými dvěma psími kamarády vyráží do přírody. Vždyť Český ráj má nadosah.

Ocenění si v minulosti přivezla například z Moravského cukrářského šampionátu. Tím zatím nejčerstvějším je zlato z varšavské výstavy Expo Sweet, ke kterému Šárce Duškové blahopřejeme.

Spustit audio