Rybářům začala pstruhová sezona. Ryb by mělo být v revírech dostatek

16. duben 2014

K řekám ráno vyrazily stovky rybářů – ode dneška se totiž smí lovit pstruzi a siveni. Někteří si kvůli tomuto rybářskému svátku berou i dovolenou, jen aby mohli být už v šest hodin u řeky.

Na jihu Čech je celkem 53 pstruhových revírů a ryb by v nich mělo být i letos dostatek. Český rybářský svaz jich v kraji vysadil necelých třicet tisíc. Rybáři je většinou pouští všechny zpět.

Ani začátek pstruhové sezóny však neznamená, že je možno lovit všechny druhy ryb. Například lipan podhorní, ostroretka stěhovavá, parma obecná a podoustev říční jsou na pstruhových revírech hájeni až do 15. června.

Rybáři mohou zahájit pstruhovou sezóny v 6 hodin ráno a chytat mohou až do 20 hodin - to je vyhláškou stanovená denní doba lovu v dubnu.

Lososovité ryby a lipana smí lovit nejvýše 3 dny v kalendářním týdnu, a to na přívlač a na umělou mušku, což jsou při lovu těchto druhů ryb nejpoužívanější a nejúčinnější způsoby lovu.

Pstruhová sezóna začala i na Harcovském potoce v Liberci

Novinkou pro letošní rybářskou sezónu je, že k lovu přívlačí je povoleno používat pouze umělé vláčecí nástrahy.

Mezi nejnavštěvovanější pstruhové revíry patří Vltava pod Lipenskou nádrží, Dyje pod Vranovskou přehradou, Ohře pod Nechranicemi, Metuje ve východních Čechách a pstruhové stojaté vody v jižních Čechách.

Většina rybářů ale bude hledat soukromí u malých potůčků a říček ve svém regionu. Na jihu Čech je to určitě Malše, Stropnice, Lužnice, Nežárka a z potoků například Brložský, Chvalšinský, Martinický, Pohořský, Svinenský a řada dalších. V pstruhových revírech je povoleno chytat až do 1. září.

Spustit audio