Rybářská stráž loni řešila skoro 300 přestupků. Nejčastěji na Lipně

24. duben 2014

Mnoho rybářů stále nerespektuje pravidla rybolovu. Právě na ně se zaměřuje rybářská stráž. Na jihu Čech má nejvíce práce v okolí Lipenské nádrže. Tam chytila 90 procent z celkového počtu hříšníků.

„Nejčastěji se setkáváme s chytáním mimo vymezenou dobu lovu, která je daná zákonem, chytáním na více prutů, částečně s i nepovolenými způsoby lovu nebo ponecháním více ryb, ale to je v menší míře,“ vyjmenovává přestupky, kterých se dopouštějí nedisciplinovaní rybáři, hospodář Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích Milan Hladík.

Nejvíce pytláků je podle jednatele svazu Tomáše Kepra na Lipně. „Jednak je to obrovská plocha a jednak je tady možno klást takzvané zakládky, to znamená líčit na ryby přes noc, což třeba na naší druhé nejnavštěvovanější nádrži Hněvkovice dost dobře nejde, protože má členité dno.“

„Lipno se stává místem nájezdu pro pytláky také z toho důvodu, že je vyhlášené úlovky candátů, což je druh, který je nejenom chutnou rybou, ale dá se i dobře zpeněžit. Takže i z tohoto důvodu,“ objasňuje Kepr.

Na dodržování rybářského řádu dohlíží 600 rybářských stráží. V loňském roce řešily necelých 300 přestupků. Postihy mohou být různé.

Pokuty, zabavení povolenky nebo vyloučení

„Obecní úřad si je zavolá a potrestá je za to, že udělali přestupek proti zákonu. A zároveň my jsme schopni je trestat v rámci struktury Českého rybářského svazu, protože každý člen do něj vstupuje dobrovolně, a tím se zavazuje k plnění svých povinností. A mezi základní povinnosti patří dodržování pravidel rybolovu.“

„Ten trest může spočívat i v zadržení povolenky na nějakou dobu, nebo třeba se ti rybáři trestají tím, že jim je udělena povinnost vykonat brigádnické hodiny navíc. A v krajním případě můžeme toho rybáře potrestat vyloučením,“ vysvětluje Milan Hladík.

Rybářská stráž může na místě udělit pokutu do jednoho tisíce korun. V případě přestupkového řízení mohou rybáři nedodržující řád zaplatit až pět tisíc korun.

Vodní nádrž Lipno.
Spustit audio