Rozhledna Tanečnice na severu Čech stojí na kopci, kde tančí víly

12. září 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Na vrchu nedaleko Mikulášovic v severočeském Šluknovském výběžku tančívaly prý kdysi víly a jedna z nich dokonce sváděla švarného myslivce. Po něm jakoby se zem slehla, ale po vílách dostal vrch jméno – Tanečnice. A od něj pak později i vybudovaná rozhledna.

Už ve 30. letech 19. století stávala na vrchu (598 metrů nad mořem) dřevěná bouda nad triangulačním kamenem, který sloužil jako vyměřovací bod. V roce 1886 se členové mikulášovického Okrašlovacího a horského spolku rozhodli vybudovat zde dřevěnou rozhlednu. Ve stejné době vznikla na vrcholu Tanečnice i chata určená pro občerstvení turistů. Přezdívalo se jí Chaloupka strýčka Toma. Snad podle prvního majitele a provozovatele. Byl jím Thomas Pilz.

Rozhledna byla vysoká 26 metrů, na vyhlídkovou plošinu se stoupalo po 127 schodech. Dřevo ale neodolalo povětrnostním vlivům, a tak se v roce 1903 rozhledna poroučela k zemi. Mikulášovičtí to nevzdali. Během velice krátké doby zbudovali rozhlednu novou, bytelnější.

Prvních deset metrů výšky tvoří žulové kvádry, na ně navazuje osmiboká cihlová věž, která přidává dalších 16 metrů. Výška je tedy shodná s původní rozhlednou, jen schodů přibylo. Dnes jich musíte vyšlapat 138.

Pohled do krajiny

Pod projektem je podepsaný místní stavitel Josef Scholze, mezi štědrými sponzory pak kraluje jméno hraběte Františka Václava Salma z Reifferscheidtu. Rozhledna se slavnostně otevřela v květnu roku 1905 a dostala jméno kancléře Bismarcka. Dnes nese jméno vrchu, na kterém stojí.

Léta po druhé světové válce příliš nepřála rozhledně ani chatě. V roce 1946 vyhořela chata, navíc i rozhledna byla až do roku 1959 v zakázaném hraničním pásmu. Později se sem přece jen turisté mohli vypravit, v roce 1978 zde vyrostla i nová restaurace. A rozhledna dostala při rekonstrukci železné opásání, aby se zvýšila životnost stavby. Letos stojedenáctiletá, ale stále velmi atraktivní a pohledná stařenka by měla přečkat věky, vždyť si ji mikulášovičtí dali i do městského znaku.

Výhled a kuriózní příběh

Z Tanečnice přehlédnete kraj pěkně kolem dokola. Na horizontu se vlní České i Saské Švýcarsko, Lužické hory a za dobrých podmínek jsou vidět i Krkonoše a Krušné hory. Na Tanečnici si můžete vyšlápnout třeba z Mikulášovic po modré turistické značce. Jste-li zdatnější, pak se můžete vydat strmější tzv. Bartmannovou stezkou. Ta nese jméno učitele, který kdysi učil na mikulášovické průmyslovce a na Tanečnici prý chodil denně.

Výroční lavička

Tuto pomyslnou štafetu dnes převzal Tomáš Fúsek z Informačního centra v Mikulášovicích, který ovšem na Tanečnici v rámci tréninku běhá – ať už sám nebo se svými sportovními svěřenci. A rád vám také odvypráví, co je opravdu doloženo. Za války jedno z prolétajících letadel škrtlo křídlem o rozhlednu a havarovalo. Ještě vloni se našly kovové fragmenty, které neštěstí připomínají.

Spustit audio