Romantická trať vás přiveze na staré nádraží do Hrubé Vody. Můžete tu lyžovat i objevovat historii

24. leden 2024

Nádraží v Hrubé Vodě na Olomoucku, na jehož omítce je ještě čitelný německý nápis Grosswasser, je památkově chráněné. Secesní budova pochází z druhé poloviny 19. století. Hrubá Voda leží přibližně dvacet kilometrů od Olomouce. Trať dál pokračuje údolím mezi strmými úbočími, přes tunely a viadukty směrem na sever k Hrubému Jeseníku.

Vesnice, kde končí silnice, dnes slouží převážně k rekreaci. Jsou tu chatové osady, wellness hotel a lyžařský resort. Dál je z ní možné pokračovat pěšky nebo v létě na kole přes brody řeky Bystřice. Na turistických stezkách v okolí zpravidla nebývá mnoho lidí.

Skiareál bývá naopak, hlavně o zimních víkendech, hojně navštěvován. Zahrnuje několik sjezdovek, vleky i sedačkovou lanovku. V létě se dá využít bobová dráha a připravují tu i cyklistické traily. Cesta do Hrubé Vody vede přes obec Hlubočky, která nabízí možnost lyžování rodinám s dětmi na široké sjezdovce s mírným sklonem. A k dispozici je tu i ledová plocha pro bruslení.

Po okolí turisty vedou naučné stezky představující přírodu anebo třeba staré štoly. My se ale vydáme od hotelu Akademie doprava nahoru do kopce. Šipka nám ukazuje cestu ke zřícenině středověkého hrádku Hluboký.

Archeolog Lukáš Hlubek na místě, kde stával hrad Hluboký

Podle archeologa Lukáše Hlubka z Vlastivědného muzea v Olomouci tu opevněné sídlo založil patrně olomoucký biskup a nemanželský syn krále Václava II. Jan, řečený Volek a poté ho prodal Karlovi IV. Dnes už z hradu zbylo jen několik drobných pozůstatků. Zbořen byl za časů husitských válek.

Přestože se úpatí sjezdovky nachází ještě ve výškách blízkých hanáckým rovinám, strmé zalesněné kopce a skály v okolí Hrubé Vody, ráz staveb i zimní radovánky už tu dýchají horskou atmosférou.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio