Rodin, Mucha, Uprka, Pavlica a Hroznová Lhota

18. červen 2022

Tento rok Hroznová Lhota na Slovácku slaví – nejen 650 let od založení obce, ale především 120 let od události, která se zapsala do dějin.

Do Hroznové Lhoty totiž před 120 lety zavítala na pozvání místního rodáka a už tehdy slavného malíře Joži Uprky velmi zajímavá návštěva: slavný francouzský sochař Auguste Rodin, který na Moravě navštívil také Brno, Blansko a Hodonín.

Umělecký spolek Mánes tehdy v Praze organizoval jeho první velkou zahraniční retrospektivu a v rámci programu jej kolegové pozvali i na Moravu. Strávil tam sotva půl dne, přesto se stihl zapsat do historie.

Výtvarníky v čele s Rodinem přivedli do Hroznové Lhoty slavní malíři Alfons Mucha a Zdenka Braunerová. Víno prý tehdy teklo proudem a vřelé přivítání na Slovácku upoutalo francouzského bohéma natolik, že z další plánované cesty do Kroměříže, kde měl být přivítán se všemi poctami, nakonec sešlo. V Hroznové Lhotě připravili rekonstrukci celé Rodinovy návštěvy. Povídání s jedním z jejích aktérů, výtvarníkem, folkloristou, divadelníkem a litografem Františkem Pavlicou si poslechněte v pořadu Folkorní notování.

Spustit audio