Robot mrká, kašle a potřebuje resuscitovat. Zdravotnická škola v Písku pořídila moderní pomůcky

11. červen 2024 15:57

Umí předvést infarkt nebo třeba astmatický záchvat. Střední zdravotnická škola v Písku využívá při výuce robotické simulátory pacienta. Jsou tak realistické, že studentům pomáhají lépe se připravit na praxi.

Studentky běhají okolo figuríny muže, která napodobuje plicní embolii po operaci. Vypadá velmi realisticky. Mrká, kašle a dívky ji dokonce musí resuscitovat.

Simulátor s tabletem v ruce ovládá odborná učitelka Anna Vocloňová. „Ovládám fyziologické funkce. Sestřičky mohou hodnotit zdravotní stav pacienta i podle různých zvuků a dechových fenoménů, to všechno se organizuje pomocí tabletu a celého počítačového programu,“ popisuje.

Robotickému pacientovi pomáhaly studentky třetího ročníku Stela Zahradníková a Karolína Lencová. „Určitě nám to může přiblížit nějaké reálné situace, předem si to vyzkoušíme a nejsme ve stresu, jako kdyby to byl skutečný člověk. Je to akční, lepší než se jen učit v lavici, člověk si to i lépe zapamatuje,“ komentují.

Podle ředitelky školy Heleny Šatrové mají simulátory pro studenty velký význam. „Žáci si vyzkouší i složitější výkony nanečisto. Když potom přichází do nemocnice, jsou s tím už seznámeni a ne všechno je překvapí. Také se zvýšil zájem o studium, protože jsme zatraktivnili pomůcky,“ říká.

Kladně projekt hodnotí i náměstek hejtmana Pavel Klíma z TOP 09. „Všichni víme z nemocnice, jak je důležitá ta rutinní zkušenost, řemeslo té sestry. Třeba zrovna to jsou vteřiny, které zachrání život jednomu z nás,“ připomíná.

Pořízení všech pomůcek pro Střední zdravotnickou školu v Písku stálo 11 milionů korun. Evropská unie poskytla dotaci ve výši 10 milionů, zbytek uhradil Jihočeský kraj.

Spustit audio

Související