Původně měla jezdit v Sarajevu. Místo toho vozí turisty na Javorový vrch v Beskydech

10. březen 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Jedním z nejoblíbenějších výletních míst v Beskydech je vrch jménem Javorový. Vděčí za to nejen blízkosti průmyslového Třince, ale také lanovce, která vozí turisty z jižního okraje Oldřichovic na hřeben Javorového už téměř 60 let. V polovině 50. let minulého století ji postavil chrudimský podnik Transporta.

Ten dostal zakázku z tehdejší Jugoslávie na výstavbu lanové dráhy pro Sarajevo. Šlo o zajímavou zakázku i z toho důvodu, že se jednalo o první poválečnou lanovku vlastní chrudimské konstrukce – jednoduché, s neodpojitelnými jednomístnými sedačkami. Tu pak Transporta vyráběla v nezměněné podobě dalších 30 let.

Dodnes přesně nevíme, proč ji nakonec zákazník v Sarajevu odmítl převzít. A tak vyvstala otázka: kam s ní? Volba padla na Beskydy, konkrétně na horu Javorový v jejich třinecké části.

Vzhledem k tomu, že lanovka byla už hotová, muselo se najít vhodné místo pro nástupní i výstupní stanici. Nástupní se postavila na jižním okraji Oldřichovic, výstupní na hřebenu Javorového. A kdo chtěl zdolat úplný vrchol, ještě se pořádně zapotil do kopce.

Nástupní místo lanovky

Celková délka lanové dráhy je 1 310 metrů. Nad korunami stromů si to šine rychlostí přibližně 1,5 metrů za sekundu a zdolává při tom převýšení 424 metrů. Když jde vše hladce, jsou turisté za 15 minut nahoře. Přitom se mohou kochat pohledem zpočátku na zahrady a pole místních starousedlíků, později na smíšené lesy.

O hodně zajímavější je ale cesta dolů. Při té se totiž celou dobu nabízí pohled na průmyslový Třinec, zejména na stále kouřící Třinecké železárny.

Lanová dráha na Javorový je v provozu celoročně. Od jara do podzimu ji využívají zejména paraglidisté, protože Javorový je vyhlášeným místem pro provozování tohoto sportu.

Spustit audio