Pupečníková krev již také v Č. Budějovicích

28. březen 2003

Od dnešního dne mohou matky v českobudějovické porodnici darovat pupečníkovou krev, která se používá při krevních transplantacích. Nemocnice se totiž zařadila do seznamu zařízení, které spoluvytvářejí takzvanou banku pupečníkové krve (BPK). V České republice jde zatím o deset porodnic, které jsou prostřednictvím centrálního registru dárců propojeny s celým světem.

Pupečníková krev obsahuje, stejně jako kostní dřeň dospělého jedince, množství takzvaných kmenových buněk, které zajišťují krvetvorbu. Krev se odebírá matkám během porodu z pupečníku. Její předností je především nízká imunitní zralost buněk. To znamená, že její buňky se tolik nebrání prostředí, do kterého jsou transplantovány, a mohou být podány i pacientovi, který nemá všechny imunitní znaky shodné s dárcem. Vhodný dárce se potom hledá snáze, než například u krve z kostní dřeně.

Podle koordinátora projektu BPK Ivana Falese je navíc jednodušší mít k dispozici banku s pupečníkovou krví, než na požádání shánět správného dárce kostní dřeně, což mnohdy trvá i měsíce. Problémem je skladování pupečníkové krve, kterou je třeba zmrazit na teplotu tekutého dusíku (minus 196 stupňů Celsia), aby byla použitelná třeba i za deset let. Lékaři navíc vzorky dělí na dvě části, z nichž jedna je připravena pro transplantace a druhá pro případné umělé množení buněk. Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Petra Sáka přináší dárcovství pupečníkové krve matkám možnost podrobného vyšetření po půl roce od porodu, které může odhalit některé skryté dispozice pro nemoci. Hlavním přínosem je ale podle něj pocit, že mohou někomu na světě pomoci. "Některé humanitárně smýšlející ženy se u nás v porodnici již dříve dotazovaly, zda je možné pupečníkovou krev darovat, a byly zklamané, když to nešlo," řekl ČTK Sák na dnešní tiskové konferenci. Vyjádřil naději, že se dárkyň najde dost. "Čím větší možnost ve výběru dárců je, tím větší šance je, že se třeba ty českobudějovické štěpy (vzorky) uplatní ať už v Čechách, nebo v Austrálii," dodal Sák. Banka pupečníkové krve v ČR existuje od roku 1996. Od té doby shromáždila v registru přes 1700 vzorků, z nichž asi 60 bylo předběžně vybráno k transplantaci po celém světě. Čtyři transplantace s českou krví se uskutečnily v ČR, USA a Maďarsku. V České republice se uskutečnilo i dalších 11 transplantací s využitím pupečníkové krve, z toho šest bylo od příbuzných dárců a pět od dárců cizích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio