Psí život v 21. století aneb i pes musí k zubaři

1. únor 2020

Jde o zdraví nejen psích zubů a dásní. Pes sám pochopitelně na dveře veterinárního stomatologa nezaklepe, záleží to na jeho páníčkovi. Pokud ale svého psa opravdu máte rádi, o stav jeho chrupu se budete poctivě starat.

„Také u psa bývá zubní kámen zdrojem celé řady infektů. Kromě toho, že jedinec může přijít o zuby, velice často právě zuby bývají primárním zdrojem onemocnění celé řady jiných orgánů, jako jsou játra, ledviny apod.,“ upozorňuje plzeňský veterinář František Zahrádka.

Pes u zubaře

Stomatologické vyšetření psa je podobné jako u lidí. „Je to klasická prohlídka, kdy se zkontroluje závěsný aparát, zub, dásně, eventuálně slinné žlázy a příslušné mízní uzliny. Podle stupně a rozsahu pak odstraňujeme zubní kámen. Z 90 % zubním ultrazvukem, protože mechanické sundávání kamene někdy příliš poškozuje dásně,“ konstatuje zvěrolékař.

snout-1444697_1920.jpg

Pes s plombou na zubu dnes už není výjimkou. „Veterinární stomatologie se dostala tak daleko, že nabízí plombování, rovnátka i zubní náhrady,“ pochvaluje si František Zahrádka, „dokážeme skoro zázraky. Ale vyžaduje to trpělivost a určitě i zlepšení péče o dutinu tlamy.“

Nejlepší a nejlevnější je prevence

Ani péče veterinárního stomatologa není zadarmo, cenu určují vstupní náklady, spotřebovaný materiál, náročnost zásahu i přístrojové vybavení ordinace. „Máme zubní ultrazvuk, zubní mikromotor a veškeré instrumenty k provádění stomatologických zákroků, od likvidace zubního kamene a leštění zubů, přes diagnostiku a terapii zubního kazu, až po chirurgické výkony. Levné to není,“ říká plzeňský veterinář.

Také proto doporučuje včasnou prevenci. Pravidelné stomatologické prohlídky a především každodenní čištění zubů už od štěněcího věku. Čistit psovi zuby dvakrát denně kartáčkem dokáže jen málokdo. Naštěstí existují i jiné způsoby, na trhu jsou např. potravinové doplňky na bázi řas, dále hračky a pamlsky speciálně upravené k odstraňování zubního plaku, kamene a snižování jejich tvorby. Pes by je měl mít k dispozici každý den. „Tato investice není nějak závratná a s ohledem na zdraví a pohodu psa i vaši se vám mnohonásobně vrátí,“ uzavírá MVDr. František Zahrádka.

Spustit audio