Psí spřežení budou bojovat na Zadově

23. leden 2004

Na desetikilometrové trati se v lyžařském areálu Zadov na Prachaticku utká o tomto víkendu několik desítek závodníků se psími spřeženími.

Soutěž O pohár krále Šumavy je mistrovstvím republiky ve sprintu, podobné soutěže se v zimě pořádají skoro každý víkend, řekl ČTK jeden z organizátorů akce František Karas. Na Zadově se pořádá sedmým rokem.

Psí spřežení budou závodit v několika kategoriích. Mezi nejatraktivnější budou patřit soutěže spřežení osmi psů či jízdy lyžařů tažených psem. Akce začíná prvním kolem v sobotu ve 13:00, druhé kolo se uskuteční v neděli od 10:00. Startovní čára bude přímo v lyžařském areálu Zadov. Psi se sáněmi se pak vydají na několikakilometrovou trať, která bude končit opět v lyžařském areálu. "Divácky bude akce velmi atraktivní," přislíbil organizátor. Kromě českých soutěžících se závodů zúčastní i spřežení z Německa a Slovenska. Lidé budou moci fandit spřežením se čtyřmi, šesti či osmi psy. Jednotlivé kategorie budou dále rozděleny podle psích ras. Ve své kategorii budou soutěžit aljašští malamuti i sibiřští husky. "V otevřené kategorii pak může soutěžit v podstatě jakýkoliv pes," dodal Karas.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio