První honorář ředitele táborského divadla byla facka jako trám

4. srpen 2014

Od první dětské role zajíčka bylo jasné, že Karel Daňhel bude sólový hráč. Právě za své zaječí kreace, kterými rozložil spolužákům poctivě nabiflované školní představení, schytal také od soudružky učitelky svůj první štiplavý honorář.

Později ale zužitkoval improvizační talent a stal se hvězdou mateřských škol i dětských televizních pořadů. Uměleckou kariéru završil čtvrtstoletím ředitelování v táborském Divadle Oskara Nedbala, volný čas zasvětil létání a splnil si všechny dětské sny.

Splněné sny Letce-romantika

„Mně se v životě splnily i ty sny, které se mi vlastně nikdy nezdály,“ směje se Karel Daňhel usazen na stoličce u piána na ulici před táborským divadlem, kde právě dohrál sonet pro dívky ze sousedního obchodu. Ne nadarmo jej na letišti pokřtili kolegové piloti přezdívkou Letec -romantik.

Už jako čiperný klučina v rodných Budíškovicích spolu se starším bratrem Jiřím svedl na rybníce spoustu námořních bitev a v lukách sehrál všechny významné historické šarvátky. „Jenomže jako mladší jsem byl vždycky ten křižák, kterému dali husiti co proto,“ vzpomíná Karel Daňhel .

Zatímco starší bratr se dal na dráhu technika, Karel vystudoval hudbu na vojenské konzervatoři a později také teorii kultury na Karlově Univerzitě. Při studiích se začal věnovat experimentování s hudebním divadlem pro děti, kterému na několik let naprosto propadl. „Do dnešní doby mám odehráno asi šest tisíc představení a rozhodně ještě nekončím,“ říká ředitel táborského divadla, který se za svými dětskými diváky do mateřských škol stále rád vrací.

Létá balónem a ultrlehkými letadly

K létání přivedl Karla Daňhela mladší bratr Zbyňěk, který chtěl půjčit peníze na rogalo. Půjčku ovšem zodpovědný sourozenec podmínil absolvováním kurzu v aeroklubu, kam nastoupili oba bratři a pilotní průkaz si nakonec vysloužil jen starší Karel. Po létech trénování v kabině bezmotorového větroně přestoupil k balonářům a nakonec se ještě naučil pilotovat ultralehká letadla.

„Nejromantičtější dopravní prostředek, který jsem kdy vyzkoušel, je ale balón. Už proto, že nikdy přesně nevíte, kde přistanete,“ říká herec, muzikant, letec a ředitel táborského Divadla Oskara Nedbala Karel Daňhel.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.