Průměrná mzda v jižních Čechách rostla

2. červen 2005

Lidé na jihu Čech si v prvním čtvrtletí letošního roku vydělali průměrně 15.262 korun měsíčně.

Oproti stejnému období loňského roku to znamená nárůst o 5,5 procenta, tedy o 791 korun. Jihočeskému regionu patří podle výše platů deváté místo mezi 14 kraji v republice. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Jihočeská hrubá měsíční mzda o více než 2400 korun zaostává za celostátním průměrem. Lidé v Praze za svou práci pobírají plat dokonce o 7000 korun vyšší než Jihočeši. Zaměstnancům v Jihočeském kraji platí zaměstnavatelé v průměru jen o necelých 300 korun více než obyvatelům Vysočiny, kde jsou nejnižší platy v republice.

Mzdy na jihu Čech se dlouhodobě řadí mezi nejnižší v zemi. Analytici trhu práce pro tento jev nemají vysvětlení. Podle Vladimíra Brablece z českobudějovického úřadu práce by ale nižší příjmy mohly souviset s velikostí firem. Velké firmy, které na jihu Čech chybějí, podle něj nastavují průměry výše. Na jihu Čech také pracuje velký počet lidí v zemědělství, které patří k hůře ohodnoceným profesím. V celorepublikovém měřítku patří mezi okresy s nejnižšími odměnami Písek, důvod ale analytici neznají. "Sám jsem to diskutoval i s kolegou z Písku a nenašli jsme žádné smysluplné vysvětlení," uvedl Brablec.

Celkem bylo v jižních Čechách v prvním čtvrtletí zaměstnáno 162.086 lidí, ve stejném období loňského roku jich bylo o 2,8 procenta méně. Zaměstnavatelé vyplatili jihočeským pracovníkům 7,421 milionu korun, což je o 574.000 více než loni. Jižní Čechy se mírou nezaměstnanosti 6,2 procenta řadí na druhé místo v zemi po Praze. Jihočeské úřady práce v dubnu registrovaly celkem 21.838 nezaměstnaných. Zároveň nabízely ke konci dubna 3277 volných pracovních míst, což je o 167 více než v předchozím měsíci.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio