Protivínští rybáři museli kvůli nedostatku vody na sádkách odložit několik výlovů

14. listopad 2023 15:16

Protivínští rybáři odložili o dva týdny výlovy velkých rybníků. Nadprůměrné listopadové teploty ohrožují při lovení zdraví ryb. Rybáři také řeší problémy s nedostatkem vody na všech sádkách.

„Když se rozhlédnete po sádkách, vidíte, že jsou plné vody, ale nejsou plné ryb. Už od července totiž nespadlo dostatečné množství vody a nemůžeme zajistit potřebný průtok na sádkách. Sádky nemůžeme využít na plnou kapacitu, protože když je nízký průtok, tak ryby nemají dost kyslíku a mohly by nám uhynout,“ vysvětluje na sádkách v Čejeticích na Strakonicku vedoucí rybářské výroby Krajského školního hospodářství Tomáš Zoubek.

Kvůli omezené kapacitě sádek museli protivínští rybáři odložit výlovy některých rybníků. „Odložili jsme výlovy těch větších rybníků, například Tálínského nebo rybníka Řežabinec. Na těchto našich dvou téměř největších rybnících jde zhruba o 800 metráků ryb,“ uvádí ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

A tolik ryb by se do sádek s omezenou kapacitou nevešlo. Rybáři proto musí ulovené ryby co nejdřív prodat.

Problém s nedostatkem vody na sádkách ale není jediným důvodem odložených výlovů. „Teplé počasí je druhý problém. Ryba během výlovu při teplém počasí je více stresovaná, může mít problémy s kyslíkem. To má potom vliv na přepravu a na jejich kondici při sádkování. Všechny tyto důvody nás donutily k odkladu výlovů minimálně o dva týdny oproti původnímu plánu,“ říká Petr Stehlík. Protivínští rybáři doufají, že sloví všechny rybníky do konce listopadu.

Spustit audio

Související