Příběhy našich sousedů: Děti z Čimelic natočily reportáž o zakladatelce známé firmy

13. říjen 2020 16:00

Pandemie koronaviru zkomplikovala dětem i mimoškolní aktivity. Třeba projekt organizace Post Bellum Příběhy našich sousedů se protáhl z loňského až do letošního roku. 

Přesto třeba žáci z Čimelic na Písecku vytrvali a svoji reportáž dokázali dokončit. V Českém rozhlase natočili na začátku října z materiálu, který posbírali, reportáž. Netradičním způsobem tak mohli poznat část naší moderní historie.

Studenti a senioři

„Příběhy našich sousedů spojují studenty základních a středních škol se seniory v místě jejich bydliště. To je takové hlavní poslání,“ vysvětluje regionální koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů organizace Post Bellum Anna Sejková. „Za normálního stavu to obnáší také obcházení lokálních archivů, dohledání informací z okolí toho pamětníka.“

Týmy žáků ze základních nebo středních škol poznávají moderní historii prostřednictvím pamětníků ze svého okolí. Vedou s nimi rozhovor a snaží se získat i další dokumenty dokreslující jejich příběhy.

Zakladatelka firmy SIKO

Žáci ze základní školy v Čimelicích si pro svůj projekt vybrali zakladatelku firmy SIKO Jaroslavu Valovou. „Paní Valovou jsem znala podle její firmy, SIKO je v Čimelicích, věděli jsme, o co se jedná,“ říká žákyně deváté třídy Sára a její spolužák Honza doplňuje: „Snažili jsme se vybírat něco blízké našemu věku, abychom to tak nějak chápali. Ještě jsme chtěli to udělat tak, aby to pro lidi bylo nové. To, že má firmu a tři děti, to ví každý.“

I přes komplikace spojené s koronavirem se studentům podařilo reportáž dokončit a v českobudějovickém rozhlase natočit její výslednou verzi. „Objeví se to na stránkách Příběhy našich sousedů, podle lokace,“ dodává Anna Sejková.

Děti z Čimelic na Písecku v českobudějovickém rozhlase

Podobně jako žáci z Čimelic, letos i přes komplikace spojené s koronavirem, příběhy svých sousedů pod vedením organizace Post Bellum zpracovaly i děti z Písku nebo Českých Budějovic.

Příběhy svých sousedů zaznamenali nejen žáci z Čimelic, ale i dalších škol na Písecku, díky podpoře Svazku obcí regionu Písecko a jeho projektu na podporu rozvoje vzdělávání v regionu. Ten finančně podpořila Evropská unie.

Spustit audio