Přestavba lávky přijde Budějovice na 24 milionů

16. září 2004

V Českých Budějovicích je stále uzavřena lávka pro pěší a cyklisty přes frekventovaný úsek silnice E-55 na levém břehu Vltavy u Kauflandu.

Po celkové rekonstrukci zde do konce listopadu vznikne nová, širší lávka. Tato stavba za 24 milionů korun dokončí propojení historického centra města s rekreační městskou zónou Stromovka, řekla ČTK náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová (ODS).

Město každý rok vkládá do rozvoje cyklistické dopravy deset milionů korun. Letos a v příštím roce přibude asi deset kilometrů nových cyklotras za 18 milionů. Na financování rekonstrukce nové lávky se částkou zhruba 13,3 milionu korun podílí Státní fond dopravní infrastruktury, zbytek kryje městský rozpočet. Rekonstrukce lávky, která předpokládá sejmutí celého tělesa a jeho novou instalaci, vyvolá i některá dopravní omezení. Náhradní trasa nasměruje pěší a cyklisty od Dlouhé lávky přes Vltavu po levém břehu řeky směrem k Dlouhému mostu na světelnou křižovatku u Výstaviště. Druhá trasa vede od Dlouhé lávky proti proudu Vltavy kolem Sportovní haly a dále pod silničním mostem u Vodárenské věže na vyznačený přechod u podniku Povodí Vltavy. Délka uzavřeného úseku od Dlouhé lávky k obchodnímu centru je asi 400 metrů, náhradní trasa měří zhruba 1200 metrů.

Katastrem Českých Budějovic prochází devět cyklistických tras, které vedou ze severu na jih podél řeky Vltavy, dále po pravém břehu Vltavy směrem na Borek až do Třeboně, po pravém břehu Malše směrem na Vidov, a další míří na Dobrou Vodu, Rudolfov, Litvínovice a Lipí, Dubné, na Vrbenské rybníky a na Staré Hodějovice a Ledenice. Celková délka stezek je asi šest kilometrů, cyklistické trasy jsou dlouhé přibližně 20 kilometrů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio