Povodně zabránily rekordní návštěvnosti točny

14. září 2002

Absolutní rekord v návštěvnosti by letos pravděpodobně zaznamenalo otáčivé hlediště v zahradě českokrumlovského zámku, které provozuje Jihočeské divadlo. Kvůli povodním ale museli pořadatelé zrušit osm představení a další dvě se neuskutečnila v červnu a červenci, takže je výsledek o něco nižší než vloni, řekl včera novinářům ředitel divadla Jan Mrzena.

Podle odhadů navštívilo letos 57 odehraných představení necelých 36.500 lidí. Znamená to, že každé představení mělo minimálně stoprocentní návštěvnost a při některých museli pořadatelé usazovat diváky na schody točny. Loňská sezona, která byla v dosavadní historii nejúspěšnější, přivítala necelých 40.000 lidí, kteří za vstupenky utratili kolem 11 miliónů korun. Volných tehdy zůstalo necelých 780 lístků, což je o něco více než celková kapacita hlediště.

Příjmy z otáčivého hlediště znamenají pro jeho provozovatele asi 60 procent z celkových příjmů. Vysoká návštěvnost má zřejmě souvislost se zprávami o blížícím se uzavřením točny. Letošní sezona byla pravděpodobně poslední, protože podle původního rozhodnutí ministerstva kultury musí točna na konci roku, kdy vyprší stavební povolení, ukončit činnost.

Ministr kultury Pavel Dostál sice na květnovém zasedání vlády v Českých Budějovicích slíbil, že se bude zasazovat o zachování točny na původním místě na další tři až čtyři roky, ale podle posledních zpráv rozhodl, že by mělo hospodaření přejít na Národní divadlo v Praze. To by také podle dostupných zdrojů mělo zajistit demolici točny a výstavbu nového hlediště.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio