Potetovaným motorkářům před operací rovnou podáváme plyšáka, říká oční lékařka Petra Uhlářová

13. červenec 2021

Petra Uhlářová je vynikající zlínská oční lékařka a operatérka, která má za sebou už více než 20 tisíc operací šedého zákalu. Na rozhlasové pohovce si s ní převážně o pacientech povídal Jožka Kubáník.

Souhlasí oční lékařka Petra Uhlářová s tvrzením, že oči jsou oknem do duše? „Z očí se dá poznat momentální nálada. Ale jaký člověk je, to ani po letech praxe z očí nepoznám,“ odpovídá Petra Uhlářová na tuto otázku. Při odhadu reakcí a naladění svých pacientů spoléhá spíš na celkový dojem a neverbální komunikaci. I když jsou lidé individuality, některé typy mají podle jejích zkušeností jako pacienti podobné znaky. V rozhovoru vtipně komentuje například „drsňáky“, babičky v krojích, učitelky němčiny, podnikatele nebo myslivce.  

Ve své praxi zná Petra Uhlářová i případy, kdy začnou vidět lidé, kteří v to už nedoufali. „Nedávno jsem třeba operovala paní, která pak poprvé uviděla svá vnoučata,“ říká Petra Uhlářová. Přidává i humorný aspekt důsledků očních operací: „Některé ženy místo toho, aby byly měsíc v klidu, tak si napustí do kýblu vodu, nalijí Okenu a frčí. Najednou totiž uvidí nejen to, že mají nějak staršího a tlustšího manžela, ale i špinavá okna.“

Rozhovor s Petrou Uhlářovou plný vlídnosti a humoru nabízíme v záznamu. Poslechněte si ho i vy.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Spustit audio

Související